Очаква се международната рейтингова агенция Moody's да понижи оценката си за Испания и да принуди кралството да поиска спасителен заем от Брюксел. Уличните протести не стихват, а сепаратистките настроения сред баските и каталунците се засилват.

Двама души бяха арестувани, а 12 потърсиха медицинска помощ след третия за седмицата многохиляден митинг. Той се състоя в центъра на Мадрид край сградата на парламента. Протестиращите поискаха оставката на премиера Мариано Рахой.

Само преди дни той представи многообещаващ бюджет за идната година. Предвиждат се съкращения, включително и намаляване на издръжката на кралското семейство, припомня bTV.

Въпреки това скептици твърдят, че усилията не са достатъчни. Очаква се Moody's да понижи оценката си за Испания и това да принуди Рахой да поиска официално спасителен план от Брюксел, както стори Гърция.

„Вярвам, че баските са просто още една от всички нации”. Така лидерът на баската националистическа партия Иниго Уркую заяви политическите си виждания за бъдещето на Страната на баските, един от регионите на Испания. Както там, така и в Каталония се очакват избори за местен парламент.

След изборите каталунците ще гласуват на референдум за независимост от властта в Мадрид. Анализатори твърдят, че баски и каталунци търсят политическа изгода от кризата.