Напълно очаквано Английската Централна Банка запази нивото на краткосрочните лихви непроменено при ниво от 5.5% на годишна база на днешното си заседание, въпреки нарастващите доказателства за силното забавяне на ръста на икономиката на страната.

На предходното си заседание банката предприе първото си от две години насам понижение на лихвите, като ги намали с 25 базисни пункта в усилията си да се противопостави на сериозното забавяне в сектора на недвижимите имоти, което повлича цялата икономика.

Решението стана реалност въпреки значителния натиск, упражняван върху финансовата институция за по-нататъшна политика на понижение на лихвите.

Много от пазарните наблюдатели обаче коментират, че едва ли централната банка се е отказала от по-нататъшни действия за намаляването на лихвите, а по-скоро ще станем свидетели на подобни действия на следващите й заседания.

Към момента банката вижда по-голяма опасност от инфлация, на фона на силното повишение при храните и горивата.

След решението паундът регистрира известно повишение спрямо щатския долар, но впоследствие се върна на нивата си на търговия отпреди това.

Към момента един британски паунд се разменя на нива от около 1.9560 долара, след като моментно през деня британската национална валута поскъпна до най-висока стойност при 1.9660 долара за паунд.