Щатските индекси записаха понижения вчера след една волатилна сесия на фона на опасенията на инвеститорите около слабия икономически растеж и това дали нестабилността в Европа ще повлияе на печалбите на щатските компании.

Икономическият ръст на САЩ се е забавил рязко през четвъртото тримесечие, след като по-ниските бизнес разходи и по-големият търговски дефицит са натежали над най-големия ръст на потребителските разходи от 2006 г. насам.

Това стана след като финансовият министър на Гърция заяви, че правителството няма да си сътрудничи с ЕС и с мисията на МВФ.

По време на вчерашната сесия акциите отчитаха и ръст вследствие на повишението на цените на петрола, но той не продължи дълго.

Индексът Dow Jones падна с 251.9 пункта, или 1.4% до 17 164.95 пункта, а S&P 500 се понижи с 26.26 пункта, или 1.3%, до 1 994.99 пункта. Технологичният Nasdaq Composite изгуби 48.17 пункта, или 1.03%, до 4 635.24 пункта.

За седмицата Dow и S&P губят по 2.8%, а Nasdaq се понижи с 2.6%. За януари Dow Jones отчита понижение от 3.6% , а Nasdaq изгуби 2.1%.

Понижението при S&P бе от 3.1% за месеца, което бе и най-голямото от януари 2014 г. Индексът също така записа понижение в два поредни месеца за първи път от периода април-май 2012 г.

Единственият проблясък вчера бяха потребителските разходи като изнесените вчера данни показаха, че потребителското доверие нараснали през януари до най-високото си ниво от 11 г. на фона на по-добрите перспективи за работа и заплащане.

Това доверие изглежда бе отразено и в някои корпоративни резултати. Цената на акциите на Amazon скочи с 13.7%, след като компанията обяви по-голяма от очакваната печалба.

В контраст със спада на пазара акциите на веригата за бургери Shake Shack, които вчера дебютираха на пазара, поскъпнаха с над 118%.