Потребителското доверие в САЩ се е повишило през октомври, посочиха изнесени днес данни. Индексът RBC Cash Index е нараснал до 80.6 пункта към началото на месеца, на фона на стойността му от 71.1 пункта през септември, което бе и най-ниската му стойност от година и половина.

Анализаторите коментират, че подобрението на показателя се е предопределило от очакванията за подобрение при ситуацията на ипотечния пазар, както и в резултат на изненадващото понижение на краткосрочните лихви в най-голямата световна икономика с половин процентен пункт на последното заседание на Фед.

Стабилизирането на цените на бензина също са съдействали за подобряването на потребителските нагласи. Към момента продажната цена на бензина по щатските бензиностанции възлиза средно на 2.79 долара за галон от 2.81 долара в края на септември, по данни на енергийното министерство.

Подобряването на очакванията на потребителите относно развитието на щатската икономика не е подобрило рейтинга на президента Буш.

През октомври одобрението на политиката се е понижило до рекорден минимум от 34%, според изследване на AP-Ipsos. Политиката му по отношение на пазара на труда също е получила рекордно ниско одобрение от едва 31% за настоящия месец.

Нагласите относно текущите икономически условия също са се подобрили, като индексът, който ги следи е регистрирал стойност от 101.1 пункта през октомври, в сравнение с 90.5 пункта през септември.

Проблемите на пазара на недвижими имоти в САЩ обаче се очаква да продължат и през следващата година.

Нагласите на инвеститорите за значителни разходи също са се повишили, като индексът относно тях се е повишил до 92.5 пункта от 88.3 пункта месец по-рано.