Продажбите на дребно в Германия падат за втори пореден месец през юли, в резултат на ограничените разходи на домакинствата, породени от покачващите се цени и свиващата се икономика.

Продажбите на дребно в най-голямата икономика в Европа падат с 1.5% през юли, в сравнение с юни, когато намаляват с 1.4% на месечна база. Предварителните прогнози бяха за спад от 0.3%, показват резултатите от проучване на Bloomberg News измежду 32 икономисти. Продажбите остават непроменени на годишна база.

Цената на петрола достигна рекордните 147.27 долара за барел през юли, а цените на хранителните продукти задържаха инфлацията в Германия близо до 12-годишен максимум през този месец. За първи път от почти четири години насам икономиката на страната се е свила през второто тримесечие, което подкопава потребителското доверие.

Цената на петрола намаля значително, в сравнение с рекордната си стойност, но все още остава с 60% по-висока, в сравнение с миналата година. Инфлацията през август намалява с 0.2%, до 3.3%, след постигнатото най-високо ниво от 12 години насам в предходния месец.

Потребителското доверие в Германия за септември падна до най-ниското си ниво от юни 2003 г. насам, след като икономическата перспектива на страната се влоши.

Продажбите на дребно в Германия са паднали с 0.5% на годишна база през първите седем месеца на годината.

Икономиката на страната се е свила с 0.5% в периода април-юни, вследствие основно на спад в инвестиционните и потребителските разходи. Правителството прогнозира, че ръстът на икономиката ще се намалее до 1.7% тази година и до 1.2% през 2009 г., в сравнение с 2.5% през 2007 г.

Безработицата в Германия обаче е намаляла през август с повече отколкото икономистите очакваха, достигайки до най-ниското си ниво от 16 години насам. Това би могло да подпомогне продажбите в супермаркетите и универсалните магазини.

Инвеститорското доверие през август също нараства с повече от предварителните очаквания, след като стойността на еврото падна, а цените на петрола отстъпиха от рекордните си стойности.

Продажбите на дребно на облекло и обувки нарастват с 4.1% на годишна база през юли. Продажбите на уреди за домашна употреба и обзавеждане се увеличават с 1.0%, докато тези на книги и бижута се увеличават с 6%.