Търговският излишък на Германия се е повишил до 15.5 млрд. евро през март, като резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за излишък в размер на 15 млрд. долара.

За сравнение, през предходния месец февруари търговският излишък на най-голямата европейска икономика възлезе на 14.7 млрд. евро.

Износът на страната обаче се е понижил с 1.4%, в сравнение с февруари, когато отбеляза повишение от 1.8%. Забавянето се е предопределило от силното поскъпване на еврото, както и забавянето на ръста на щатската икономика.

Данните се оказаха значително по-лоши от очакванията на анализаторите за повишение на износа на страната от 0.2% на месечна база.

Добре се представя износът обаче към страните от Европа и Азия, посочиха данни на националния статистически институт на Германия.

Изненадващо понижение е отбелязал и вносът в страната. През март той се е понижил с 3% на месечна база, след като през февруари нарасна с 4.1% след ревизиране на данните във възходяща посока.

На 7 май Европейската Комисия повиши прогнозата си за ръст на икономиката на еврозоната, частично и поради ускорения ръст на немската икономика.

От там очакват ръстът в еврозоната да възлезе на 2.6% през тази година, на фона на по-ранните им прогнози за повишение на икономиката на зоната от 2.4%.

Еврото продължава да се търгува на високи нива спрямо долара, като на 27 април единната валута регистрира нов исторически максимум спрямо долара при ниво от 1.3681 долара за едно евро.

Скъпата европейска валута оказва негативно въздействие върху търсенето на немските стоки на международните пазари, правейки ги относително по-скъпи.

Към момента еврото се търгува на нива от около 1.3540 долара за евро.

През март индустриалното производство в Германия отбеляза първото си от пет месеца насам понижение, водено от спада в сектора на строителството.