Йената поевтиня до най-ниското си ниво от седем седмици, след като президентът на САЩ Барак Обама призова за отлагане на одобрението за военни удари в Сирия, а ръстът на борсите в световен мащаб понижиха търсенето на японската валута като убежище, пише Bloomberg.

Йената е изгубила 1.7% от стойността си в последната седмица. Доларът поскъпна спрямо основните валути преди очакваното изказване на президента на подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк Уилям Дъдли и на фона на очакванията, че през следващата седмица Фед ще обяви ограничаване на изкупуването на облигации.

Британският паунд се търгуваше близо до най-високото си ниво от юни преди очакваните днес данни, които според прогнозите трябва да покажат, че молбите за помощи при безработица в САЩ отчитат спад в десети пореден месец.

Йената поевтиняваше с 0.1% до 100.52 йени за долар по-рано днес, след като докосна нивото от 100.61, което бе най-ниското от 22 юли насам. Японската валута се търгуваше на ниво от 133.21 йени за евро, в сравнение със 133.18 йени за евро вчера, но достигна 133.38, което беше най-ниското ниво от 22 май насам.

Еврото се разменяше срещу 1.3252 долара в сравнение с 1.3268 вчера, след като преди това докосна нивото от 1.3282 долара за евро, което бе най-високото от 29 август.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific днес изгуби 0.1%, след като в предходните девет сесии се бе повишил с 6.2%. Това бе и най-дългата му печеливша серия от началото на годината.

Във включване на живо от Белия дом Барак Обама заяви, че САЩ предпочита мирно решение на конфликта в Сирия и че вижда “обнадеждаващи признаци” за това, че дипломацията ще сложи край на конфронтацията около въпроса дали режимът на Башар Асад е използвал химически оръжия.

Обама също така заяви, че е помолил Конгреса да отложи гласуването си за евентуално нападение срещу Сирия.

Търсенето на йената намаля, след като разликата в лихвите на щатските и японските 10-годишни облигации достигна 222 базисни пункта, което е най-високото ниво от април 2011 г.

Японските облигации избегнаха световните разпродажби на дълговия пазар, подпомогнати от това, че централната банка на страната изкупува книжа за на 7 трлн. йени (69.7 млрд. долара) всеки месец.

Централната банка на Япония предложи да купи държавни облигации за 600 млрд. йени днес, което е четвъртата подобна операция от началото на месеца.

Президентът на подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк Уилям Дъдли заяви на 2 юли, че икономическият растеж на САЩ вероятно ще се ускори през 2014 г., което вероятно ще оправдае намаляването на количеството изкупувани държавни облигации.

Прогнозите са, че Фед ще ограничи количеството облигации, които изкупува всеки месец, от 85 на 75 млрд. долара на срещата си на 17-18 септември.

Във Великобритания молбите за помощи за безработица вероятно са намалели с 21 000 през август след понижение от 29 200 в предходния месец. Нивото на безработицата в страната се очаква да остане 7.8%, което е най-ниското от ноември.

Британският паунд се разменяше срещу 1.5722 долара, в сравнение с 1.5734 долара вчера, когато докосна 1.5744, което пък бе най-високото ниво от 17 юни насам.