Пет причини поскъпването на златото да продължи

4034
Пет причини поскъпването на златото да продължи

© Pixabay

Златото отчита сериозно поскъпване от началото на 2020 г. и след достигнатите рекордни стойности, отново се търгува на нива от под 2000 долара за тройунция.

Във вторник цената падна под психологическата граница след разпродажби, довели до най-голямото дневно понижение за последните седем години.

Въпреки понижението от над 100 долара, или 6%, във вторник, златото все още е с близо 30% над нивата си от края на 2019 г.

Правителската и централните банки по света отпуснаха трилиони долари, за да предпазят икономиките си от сериозен спад, който би довел до висока безработица и масови фалити на компании.


Парите доведоха до това акциите, но също така и златото, среброто и други активи, да отчетат сериозни поскъпвания в последните месеци, като дори бяха отчетени и няколко исторически максимума.

Несигурността около икономиката в световен мащаб, както и напрежението между САЩ и Китай също помага за поскъпването на благородния метал.

„Всяка валута по света може да бъде принтирана, но не и златото", казва Браян Слушарчук, главен изпълнителен директор на добивната компания Fosterville South Exploration.

Няколко анализатори вече повишиха очакванията си за цената на златото до 4000 долара, но според Слушарчук, не са изключени и нива от 5000 долара за тройунция.

„Златото продължава да е евтино на фона на няколко исторически важни метрики, като съотношението между Dow Jones и цената на златото, което обаче също може да рече, че щатските акции вече са надценени“, казва още той.

Златото, което преди беше притежание само на най-богатите хора в света и централните банки, днес е инвестиционна възможност, достъпна и за по-дребните инвеститори, казва Оле Хансен, главен стратег в Saxo Bank за суровините.

Ето пет причини поскъпването при златото да не е приключило:

1. Фискалните стимули и ниските лихви по света

В началото на 2020 г. инвеститорите се обърнаха към златото основно заради средата на ниски лихви. Във времена на пандемия от COVID-19, лихвите продължиха своя спад, като по този начин правителствата и централните банки се надяват, че ще повишат кредитната активност и ще спасят икономиките си от по-сериозно падане.

Страхът от отрицателни лихви подтикна инвеститорите да се обърнат към металите, за които се смята, че запазват стойността на парите във времето.

2. Евтин долар

Поевтиняването при щатския долар е друга от основните причини, поради която инвеститорите се обърнаха към златото, а след това и към среброто.

Когато щатската валута поевтинее, това прави активите, търгувани в долари, подобни на златото, по-актрактивни за инвеститорите. Именно това е основната причина за ръста на златото в последните седмици, а както знаете 1 евро днес се разменя за около 1.18 долара, или иначе казано - щатската валута е поевтиняла с над 5% от началото на 2020 г.

3. Борсово търгуваните фондове (ETF)

Притежаваното злато от борсово търгуваните фондове нарасна до 3365 тона през тази година, сочи доклад на Bloomberg. Именно тези фондове, наричани още ETF-и, са най-лесният начин за инвестиция в златото.

В момента те притежават злато, което е повече от това на Германия и отстъпва единствено на САЩ, която е лидер в света по златни резерви.

Заради силната волатилност в последните месеци, част от инвеститорите се преориентираха от щатски долари към борсово търгувани фондове, като - освен в злато, масово се инвестира и в сребро.

Среброто на четиригодишен връх. Ще поскъпва ли още?Цената на среброто достигна четиригодишен връх заради опасенията от свиване на предлагането

4. Опции

Трейдърите и инвеститорите в златни деривати продължават да са оптимистично настроени към златото за остатъка от 2020 г.

Или може би защото тези инструменти предлагат отлична доходност? Най-популярните залози за златото до декември са то да достигне 3000 долара за унция, но рискове се поемат и за залози на 5000 долара за тройунция.

5. Несигурност в икономиката и геополитически проблеми

Предстоящите избори в САЩ, както и търканията между двете най-големи икономики в света – САЩ и Китай, са основните причини, които притесняват инвеститорите. Да, но повече несигурност означава единствено едно – по-скъпо злато.

Заплаха за цената на метала може да е бързото пускане на масова ваксина за COVID-19, както и нейното разпространение, което би довело до възстановяване на икономиката.

Същевременно обаче, правителствата и централните банки ще се опитат да създадат инфлация, за да подпомогнат възстановяването на икономиките си, а това ще е добре дошло за инвеститорите в злато.

Металът може да се използва като хеджиращ инструмент в подобни времена, пише още Business Insider. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg