Цената на златото продължава да чупи нови рекорди след преминаването на психологическата граница от 2000 долара за тройунция.

Добрата новина за инвеститорите в метали е, че от BofA Securities повишиха прогнозите си за цените на златото и среброто.

Златото поскъпна до 2057 долара за унция вчера, среброто се търгуваше при 27.03 долара за унция, а медта се котираше при 2.92 долара.

Трейдърите гледат на златото като на едно от сигурните вложения в период на икономическа несигурност.

Благородният метал също така се използва и като хеджиращ инстумент на фона на изливаните трилиони долари от Федералния резерв за стимулиране на икономиката и подпомагане на безработните, а и на затруднените бизнеси.

Очакванията са, че Фед ще продължи да залага на близки до нулата лихвени нива, докато инфлацията не се покачи до 2% на годишна база.

Анализаторът на BofA Securities Майкъл Ялонен казва, че е положително настроен за цената на златото.

Ето защо от компанията му повишиха прогнозните цени от 2012 долара на 2159 долара за тройунция.

Среброто на четиригодишен връх. Ще поскъпва ли още?Цената на среброто достигна четиригодишен връх заради опасенията от свиване на предлагането

Компанията също така увеличи и таргета за цената на среброто – от 21.95 долара на 30.49 долара за унция, а прогнозните цени на медта бяха повишени до 3.10 долара спрямо 2.77 долара преди това.

Инвеститорите могат дори да очакват нива от 3000 долара за унция злато и 50 долара за троуйнция сребро в следващите 18 месеца, се посочва в средносрочните прогнози на BofA Securities.