Успокоиха ли се страховете за инфлацията?

4132
Успокоиха ли се страховете за инфлацията?

© Pixabay

Инвеститорите очакват с нетърпение решението на Федералния резерв на Съединените щати за лихвите и очакват да чуят анализа на институцията за актуалните данни за инфлацията. През април и май те регистрираха рязко повишение, но през последните няколко седмици цените на много от основните суровини и материали отстъпиха от достигнатите върхове, пише Bloomberg.

Дървесината, например, беше един от най-силно поскъпващите материали от началото на годината в резултат на това, че милиони американци решиха да ремонтират и да освежават домовете си по време на карантината. От върха, достигнат през месец май обаче, цената на дървения материал регистрира спад от 40 на сто.

В същото време се наблюдава и известно "охлаждане" на имотния пазар, а индексът на планираните покупки на жилища отчете понижение през май.


Медта също отстъпи от достигнатия исторически връх на цените. 

Поевтиняването на някои от ключовите суровини не означава автоматично, че скокът на инфлацията през април е бил фалшив сигнал. Все още има сфери от икономиката, в които веригите на доставка не са се нормализирали, търсенето надвишава предлагането и цените са близо до рекордни стойности.

За централните банкери обаче, които трябва да вземат решение дали да започнат затягане на монетарната политика, някои от сигналите на пазара дават основание за известно търпение, пише изданието.

Облигационният пазар не реагира особено силно на данните за инфлацията, която регистрира най-силното си годишно повишение от 2008 година насам. Позитивният тренд на борсовите индекси също не беше засегнат, а широкият S&P 500 отчете нов рекорд.

"Въпреки все още високите инфлационни показатели, напрежението сред пазарните участници започва да спада. Много от тях смятат, че Фед знае какво прави и че опасенията от преждевременно вдигане на лихвите са неоснователни", смята финансистът от The Sevens Report Том Есей.

Тенденциите на облигационните пазари в момента са обект на дискусия. Някои пазарни участници са на мнение, че част от движенията от началото на годината се дължат на силното търсене и покупките от страна на чуждестранните инвеститори. 

Какво обаче се случва на стоковите пазари, които са един от основните двигатели на инфлацията?

Медта се върна под нивата от 10 000 долара за тон, а тази на стоманата се стабилизира след достигнатия исторически връх през май. Според анализаторите този тренд е илюстрация за това, че пазарът очаква възстановяване на предлагането през следващите месеци. Голяма част от поскъпването на суровините беше предизвикано именно от проблемите с веригите на доставка.

Много от индустриалните метали достигнаха краткосрочни върхове и вече започват да отстъпват от тях. Това е сигнал, че търсенето и предлагането се доближават до някакъв баланс, смятат експертите. 

Защо цените на тока растат и какво стои зад поредното поскъпване?Потребителите трябва много внимателно да четат всички условия в сключваните от тях договори за доставка на ток


Тенденциите на имотния пазар също са ключови за това, което се случва с цените на суровините. По време на пандемията от COVID-19 търсенето на жилища извън градските центрове рязко се увеличи. Ниските лихви по ипотечните кредити къщо допринесоха за ръста в търсенето.

Според някои анализатори обаче тази тенденция вече показва известни признаци на отслабване. Сред тях е нарстващият брой на жилищата, обявени за продажба, както и по-малкия брой на издадените разрешителни за строеж. Високите цени на имотите в САЩ също започват да отблъскват част от купувачите.

По всяка вероятност повечето американци ще продължат да предпочитат жилищата извън центровете на големите градове, но други ще се завърнат в тях след края на пандемията.

Така или иначе, именно ръстът на имотния пазар беше основният двигател за поскъпването на дървесината през последните месеци. Това е и основната причина, поради която строителството на ново жилище в момента е доста скъпо начинание. Добрата новина за купувачите е, че цените отстъпиха от достигнатите върхове.

Дървопреработвателните предприятия увеличиха значително производствения си капацитет, което доведе до ръст на предлагането. Цената на дървесината на борсата в Чикаго се понижи с 18% за последната седмица, което е рекордно понижение на седмична база.

"В краткосрочен план цените се адаптират към баланса между търсенето и предлагането", смята Марк Одо от Swan Global Investments.

На пазара на земеделските суровини също се наблюдава известно успокоение. Екстремните метеорологични явления и сушата в Бразилия засилиха опасенията от евентуално свиване на предлагането в началото на годината.

Сега обаче голяма част от тези тревоги вече не са актуални. Цената на царевицата се понижи до най-ниските си нива от средата на април, соята също поевтинява.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg