Вече можем да инвестираме в акции на Apple и Tesla директно от БФБ

1052
Вече можем да инвестираме в акции на Apple и Tesla директно от БФБ

© БФБ

Българите вече могат да инвестират директно в акции на известни международни компании чрез новия пазар на БФБ – BSE International. Той стартира днес и на него се търгуват акции на близо 100 топ световни компании като Apple, Microsoft, Facebook, IBM, Intel, Cisco, 3М, Siemens, General Electric Co., Tesla, Volkswagen, BMW, Daimler AG, BNP Paribas, JPMorgan Chase, Societe Generale, Visa, MasterCard Incorporated, Deutsche Bank AG, Commerzbank AG, Allianz, Deutsche Lufthansa AG, Airbus, Air France KLM, Boeing, Pfizer, Merck, Fresenius Medical Care AG, Bayer AG, Deutsche Telekom AG, Nokia, Amazon.com, Adidas N AG, Disney, Netflix, Coca-Cola, McDonald’s и много др.

Инвеститорите могат да влагат и в борсово търгувани фондове (ЕТФ-и), които следват движението на индекси като DAX, S&P 500, FTSE All-World, NASDAQ100, STOXX Europe 600 и др.

"Търговията на международни компании-сини чипове увеличава инвестиционните инструменти на БФБ, с което Борсата става попривлекателно място за търговия. Акциите листнати на BSE International са постоянно котирани от маркет-мейкър, което ги прави лесно достъпна и ликвидна инвестиционна възможност за пазарните участници.", каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Борсата.


Това стана възможно благодарение на модерната технология за търговия на Deutsche Börse и нейната международна клиентска мрежа. Като глобален доставчик на пазарна инфраструктура, Deutsche Börse е едновременно технологичен партньор за други борси, а също така предлага на клиентите широка мрежа, която да ги подкрепя в техните проекти за развитие.

„Точно както направихме в случая за Българската фондова борса, ние подкрепяме нашите партньори в изпълнението на проекти чрез предоставяне не само на услуги, но и на експерти от нашата мрежа, и чрез поемане на централната координация на проектите от техническа страна. ", казва Алексей Ройтбург, архитект на решения за партньорски борси на Deutsche Börse Group.

БФБ използва търговските платформи на Deutsche Börse от 2008 г., а модерната T7 от 2019 г.

По отношение на търговията и сетълмента на сделките

Страна по сделките на BSE International е TradeGate, която е маркет-мейкър по всички регистрирани на пазар BSE International емисии и ще осигурява ликвидност. Същинското прехвърляне на инструментите става в Clearstream Banking S.A., Люксембург между Централен депозитар и TradeGate.

Централен депозитар води регистрите на притежателите на финансови инструменти при сделки сключени на БФБ. Времетраенето на търговските сесии не се променя.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg