Фючърсите на златото приключиха вчерашния ден с най-силното си дневно поскъпване за месеца, с което цената се покачи до нива, невиждани от февруари насам.

Ръстът вчера дойде след поевтиняване на щатския долар, както и заради очакванията за ръст в инфлацията през следващите месеци.

Контрактите с доставка през юни добавиха 16.60 долара, или близо 1% вчера, до 1 758.20 долара за тройунция, което е най-високото ниво в последните 6 седмици.

Днес ще се спрем на активността на централните банки по света на пазара на злато, като ще посочим държавите, които купуват, както и тези, продаващи благородния метал в първите месеци на 2021 г.

Турция, която през 2020 г. измести Русия като най-голям купувач на злато, стартира настоящата година с продажбата на 28.9 тона през първите два месеца на 2021 г., сочат данни на Световния съвет по златото.

Малки количества от суровината бяха реализирани от Мексико и Малта.

На обратния полюс са Узбекистан и Индия, закупили 15.2 и 11.2 тона злато от началото на годината.

Индия успя да придобие 41.7 тона от метала през 2020 г., с което се превърна в един от най-големите купувачи, като по този начин страната затвърди 9-а си позиция сред най-големите държатели на злато в света с 687 тона. От своя страна, Турция е на 11-о място с 515 тона.

Стартира първият в България фонд за инвестиции в златоНационален борсово търгуван фонд Expat Gold получи одобрение от КФН, ще се търгува на БФБ

Узбекистан пък е в серия от шест последователни месеца, в които придобива злато, като общото закупено количество в този период се равнява на 48.8 тона. Страната вече е на 15-а позиция в света с 347.7 тона.

Друга от бившите съветски републики – Казахстан, също е активна на този пазар, след като закупи 4.5 тона злато за първите два месеца на 2021 г. Покупките в последните 8 месеца пък вече доближават 20 тона (бел. ред. 19.6 тона), с което страната се изкачи до 13-о място в подреждането.

Общо седем са държавите по света, които притежават повече от 1000 тона златни резерви, като позициите им са непроменени в последните години. Начело са САЩ, Германия, Италия, Франция, Русия, Китай и Швейцария.

Топ 10 се допълва от Япония, Индия и Нидерландия.

България заема 51-о място в класацията с 40.8 тона злато, равняващи се на 7.3 на сто от всичките ни резерви. В последните 10 години страната ни е закупила 0.9 тона злато, като 1/3 от тях, или 0.3 тона, бяха придобити през миналата година.