Тежкият момент в икономиката ни предстои и той ще бъде след зимата, заяви Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара.

Ние сме отворена икономика и не може България да се възстанови преди да се възстанови Европа, каза Данев. Расте безработицата, връщат се и работещи в чужбина, а сивият пазар ускорява темпа си и увеличава безработицата, която там е неясна. Финансовата система леко се възстанови, твърди Данев, но все още не се е възстановил междубанковия пазар.

Намаляват парите в оборот - 15-20%, което е един предварителен индикатор, че се намалява ликвидността, каза още Данев. Според него това са белези, че икономиката не се отпушва, а се стагнира. Няма реални цени в енергетиката и това разклаща икономическата система - всичко се отчита на разходен принцип и така е от 20 години, каза Божидар Данев. Той посочи, че замразени обекти има навсякъде, защото няма инвестиции. Според него най-важното е да се възвърне доверието на инвеститорите, за да има капитали.

Според икономиста Красимир Катев няма притеснение за колапс, но ние се движим със забавяне 6-8 месеца. Въпреки това той е оптимист за следващата година. Според Катев правителството е длъжник на бизнеса и трябва да се вземат мерки за повишаване на левовата ликвидност.

Източник: БГНЕС