Спешен одит на оперативните програми, техните нужди и капацитет да направи финансовото министерство. Въз основа на този одит да се изготвят новите оценки за съответствие на програмите и те да се изпратят в Брюксел, тъй като предишните са имали много пропуски, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров, след срещата си с представителя на Световната банка за България Флориан Фихтел.

Нека този одит да се направи преди ОЛАФ да излезе със своите доклади, посъветва Димитров новото правителство. Относно предложенията на Световната банка за реформата в администрацията, той запази конфиденциалност, но обяви, че всякакви агенции като тази на Кушлев и други структури, които не се знае с какво се занимават, трябва да бъдат закрити. Според него, няма да се наложи увеличение на заплатите, а парите от раздутата администрация да се насочат към тези хора, които работят реално в нея.

Според Димитров, новата анкетна комисия трябва да провери за какво са похарчени 650 млн. лева в последната седмица от управлението на кабинета „Станишев". Димитров препоръчва кратки срокове за възстановяване на ДДС на фирмите, за да може те да оцелеят във финансовата криза.

Според него, не се използва напълно инструментът на сребърния фонд, благодарение на който може плавно да нарастват пенсиите, ако има достатъчно постъпления от концесии и приватизация. Димитров иска да чуе позициите на работодателите и синдикатите, тъй като след влизането на бюджета в парламента вече ще е твърде късно.

Източник/Снимка: БГНЕС