Знаете, че министерството на финансите е мажоритарен собственик на Българска фондова борса-София както и в Централен депозитар и ще продаде своя дял. В момента се подготвя документацията и когато тя е готова смятам, че Агенцията по приватизация ще обяви началото на процедурата, заяви Иван Такев изпълнителен директор на БФБ-София, по време на форума „Шумът на парите“, организиран от Profit.bg.

Правителството има намерение БФБ и ЦД да станат част от нещо по-голямо, което може да помогне за по-нататъшното им развитие. Сред критериите за евентуалния купувач са 2 млрд. евро оборот на месец, което означава, че само средни и големи борси ще могат да участват в този процес.

„Процесът е започнал и е въпрос на време да бъде финализиран,“ смята Такев.

„Ние водим разговори с г-н Такев и конкретно с БФБ от много години. БФБ ползва XЕТРА, което ще помогне технически за евентуална интеграция,“ каза Михаел Бюл, главен изпълнителен директор на Виенската фондова борса.

„Нашият опит с придобиванията и работата ни с други борси в региона показва, че е по-дoбре да се притежава по-голяма част от цялата инфраструктура,“ каза Бюл, който сподели още, че харесва София.

По отношение приватизацията на БФБ Пьотр Боровски, директор Връзка с инвеститорите и отдел Научни изследвания на Варшавската фондова борса каза: Не забравяйте, че ние сме публична компания и евентуални коментари по отношение на приватизацията на БФБ и нашият интерес би се отразил на нашите акционери и за това не мога да коментирам.

Румънската борса вероятно няма да покрие изискванията за 2 млрд. евро месечен оборот и не би могла да бъде кандидат за купувач на БФБ, но ние бихме искали да анализираме тази приватизация, каза Лучина Ангел, председател на борса на директорите на Букурещката фондова борса.

Ангел смята обаче, че бъдещето на борсите в Румъния и България ще бъде свързано 99% с решения, вземани на местно ниво. „Не трябва да мислим, че някои друг ще дойде и ще разреши всички наши проблеми,“ каза той.

Събитието през 2012 г. се реализира благодарение на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, ПОК Доверие и MetLife и основните спонсори Евро Финанс, Армеец, Амрита, Chivas, Chevrolet.

Медийни партньори на мероприятието са сп. Мениджър, Dariknews.bg, Bulgaria ON AIR, imot.bg, Jobtiger.bg, в. Стандарт, novini.bg и insurance.bg.