"Министър Дянков заблуждава, че натрупаният дефицит, който се очертава да е над 1 млрд. лв. в началото на т. г., е съзнателен, но причината е в неспособността на Министерството на финансите (МФ) да съберат приходите", заяви председателят на ПГ на КБ и лидер на БСП Сергей Станишев по повод изслушването в пленарна зала на вицепремиера и министър на финансите.

Бившият премиер изрази съжаление, че от думите на финансовия министър е станало ясно, че няма да има промяна на финансовата, икономическата и социална политика, която води кабинетът в последните 7-8 месеца. Той каза също, че е останал с убеждението, че правителството на Борисов ще продължава да води рестриктивна финансова политика, което ограничава възможностите за икономическо възстановяване на страната.

Станишев категорично заяви, че всеки допълнителен разход в държавата ще бъде решаван за сметка на българските граждани. Той попита задочно министър Дянков увеличаването на здравната вноска какъв ефект ще произведе върху финансите и заетостта в държавата. Станишев изрази предразположение, че е възможно държавните служители да започнат сами да плащат здравните си осигуровки.

Станишев на няколко пъти се обърна към присъстващите да запомнят добре думите на финансовия министър, тъй като след 3 месеца отново ще започнем да говорим за тези проблеми и да сравняваме очакванията с реалността. Сергей Станишев каза, че настоящото правителство прехвърля тежестта от кризата върху хората.

Източник: БГНЕС