Германия забранява оборудване на Huawei и ZTE в своите 5G мрежи

1124
Германия забранява оборудване на Huawei и ZTE в своите 5G мрежи

© Pixabay

Германия обмисля да забрани някои компоненти на китайските компании Huawei и ZTE в своите телекомуникационни мрежи заради опасения, свързани с националната сигурността. 
 
Във вторник, говорител на Министерството на вътрешните работи на страната коментира пред Reuters, че германското правителство извършва общ преглед на доставчиците на телекомуникационни технологии, без той да е насочен към конкретни производители. 
 
Но германското правителство, което е в разгара на по-широка преоценка на отношенията с един от водещите си търговски партньори - Китай, се въздържа от изричното посочване на Huawei. Дори и докато е в процес на създаване на законодателство, което в крайна сметка ще ограничи достъпа на въпросните две компании до местния пазар, посочва още информационната агенция. 
 
В документ на Министерството на вътрешните работи на Германия, свързан с анализа на доставчиците, се казва, че на конкретна компания може да бъде забранено да предоставя критични компоненти, ако се счита, че тя е пряко или непряко контролирана от правителството на друга държава. 
 
В резултат, анализът може да доведе и до това властите да поискат от операторите да премахнат и заменят дори вече вградени в мрежите им компоненти, коментира на свой ред говорителят на вътрешното министерство на Германия, като добавя, че действащото законодателство не предвижда компенсации за дейностите по подмяната. 
 
"Това е знак, че германското правителство може би най-накрая приема сериозно свързаните с Китай рискове за националната сигурност на страната", обяснява пред Reuters Ноа Баркин, управляващ редактор в китайската практика на изследователската компания Rhodium Group, който е специалист по германско-китайските отношения. "Но след години на колебание германската 5G мрежа е силно зависима от китайските доставчици. Ще са необходими много години, за да се прекъсне тази зависимост." 
 
Критиците на Huawei и ZTE твърдят, че тесните им връзки със службите за сигурност на Пекин означават, че вграждането на техните продукти в ключова инфраструктура като мобилните мрежи на бъдещето може да даде неоторизиран достъп до чувствителна информация и важни системи. 
 
Както Huawei и ZTE, така и китайското правителство отхвърлят тези твърдения, като казват, че те са мотивирани от протекционистично желание да се подкрепят некитайски конкуренти на пазара. 
 
От китайското посолство в Германия заявяват, че Пекин ще бъде "много озадачен и недоволен", ако бъде взето подобно решение.  
 
Към днешна дата няколко държави в Европа формулират политики в областта на телекомуникациите, като досега само Великобритания и Швеция са забранили официално употребата на технологии на Huawei и ZTE в 5G мрежите си. 
 
"Дяволът е в детайлите, би било голяма стъпка напред, ако забраната включва всички компоненти на мрежата, където операторите са използвали прекомерно устройства на Huawei през последните години", казва Торстен Бенер, експерт по Китай и директор на Глобалния институт за публични политики в Берлин.  
 
Reuters припомня също така, че през 2021 г. Германия приема закон за ИТ сигурност, който поставя високи изисквания пред производителите на телекомуникационно оборудване за 5G мрежи, но не забранява Huawei и ZTE конкретно. 
 
Нов доклад, цитиран от агенция, показва, че Германия дори е станала по-зависима от Huawei по отношение на RAN оборудването за 5G, отколкото при 4G, въпреки че операторите избягват да използват технологиите на компанията за опорната си мрежа.  
 
Но да се върнем към двете европейски държави, които официално забраниха двата китайски доставчика.  
 
Шведският телекомуникационен регулатор PTS, който въведе забраната през 2020 г., даде на телекомуникационните оператори, участващи в търгове за 5G честоти, срок до 1 януари 2025 г. да премахнат забраненото оборудване от инфраструктурата си. 
 
Великобритания пък иска от телекомуникационните компании да премахнат оборудването и услугите на Huawei в основните си мрежови функции до 31 декември 2023 г. Крайният срок за премахване на всички съоръжения на Huawei от 5G мрежите на страната изтича в края на 2027 г. 
 
 
 
 
 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

джо
# 0
23:05 | 27 May 2023
Тези цивилизовани свине губейки доминиращата си роля с всеки изминат ден стават по агресивни непредсказуеми и всеки ден въвеждат нови ограничения и санкции и всичко това под предлог , " Национална безопасност"'' никой нищо не може и не трябва да произведе без тяхно съгласие и одобрение..
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg