10 причини домът ви да изглежда мръсен, дори и постоянно да го чистите

6220
10 причини домът ви да изглежда мръсен, дори и постоянно да го чистите

© Pixabay

Почистването на дома е много важно за психичното здраве на човека.

Според специалисти, цитирани от Architectural Digest, някои от предимствата, които носи то със себе си, са намаляване на тревожността, повишаване на ежедневната производителност и спад на стреса.

Но понякога опитът да запазим домашните ни пространства чисти е затруднен, особено когато има детайли, които карат къщата ни да не изглежда толкова добре, колкото ни се иска.


Екипът на Bright Side подготви списък с най-често срещаните грешки, които ви пречат да се насладите на усещането за хармония и благополучие, което идва с чистата къща.

Слабо осветени пространства

Естественото осветление е важна тема в архитектурата, дори още преди да бъде изобретена изкуствената му алтернатива. Понякога обаче забравяме, че някои пространства (особено в градовете) са лишени от тази съществена характеристика.

Ето защо е важно да се възползваме максимално от всяко светло пространство. Прости трикове, като смяна на тъмните завеси с по-светли или растения, подредени на стратегически места, могат да направят голяма разлика.

Пукнатини и драскотини на пода 

Не винаги имаме време или средства да правим големи ремонти на домовете си. Що се отнася до подовете, липсата на поддръжка може да доведе до постоянен неугледен вид, независимо колко чисто се поддържа пространството.

Прост трик за избягване на това е да скриете пукнатините и несъвършенствата под хубав килим, който освен че придава на стаята повече индивидуалност, предотвратява по-нататъшно увреждане на засегнатата област.

Малки петна по печката

Когато правим общо почистване, печката е истински проблем. Петната от храна се отстраняват лесно, но мръсотията и изгорената мазнина могат да останат за дълго време. За да ги премахнем, трябва да използваме специални продукти, които са по-абразивни. Препоръчваме да носите ръкавици и да прочетете внимателно инструкциите.

Натрупване на мръсотия по ключове и контакти

През тази година научихме повече от всякога важността на поддържането на хигиена на контактите и ключовете в нашия дом. Въпреки това, усещането за мръсотия може да се дължи на естественото износване на материалите. Прост трик е да нанесете малко боя, за да ги накарате да заблестят. Не забравяйте, че ако са в зона с голяма натовареност, те трябва да се сменят често.

Оцветени, повредени или напукани стени

Ако стената ви е занемарена, тапетът е скъсан или боята започва да пада, всеки път, когато погледнете тази част от къщата, у нас се създава впечатлението, че нещо не е наред, дори ако току-що сте я почистили. За да избегнете подмяната на цялата повърхност, можете да използвате растение, което да скрие щетите. 

Прашни и мръсни прозорци

Понякога почистваме прозорци и огледала, но те се замъгляват или замърсяват, ако не го правим правилно. За да избегнете това, трябва да сте сигурни, че отделяте допълнително време на тези повърхности. Химическото почистване, правилните продукти и избърсването от двете страни са тайните за поддържане на тези зони блестящо чисти.

9 лоши навика, заради които домът ви винаги е разхвърлянЛипсата на ред у дома е не само въпрос на естетика, но и източник на стрес, който оказва огромно влияние върху психологическото състояние на обитателите на едно жилище

Занемарени килими

Когато килимът се замърси, почистването с прахосмукачка не е достатъчно. Защото без значение колко чиста от прах поддържате стаята, завесите и килимът винаги ще са онази малка площ с различен цвят, която спешно се нуждае от дълбоко почистване. В днешно време има доста достъпни методи и продукти, които да ви помогнат да се справите с това.

Разхвърляна кухня

Натрупването на чинии, независимо дали са чисти или мръсни, нарушава цялостната чистота. Един трик, за да накарате тази част от къщата да блести и да се откроява със своята подреденост, е да приберете съдовете веднага щом изсъхнат. Но избягвайте да ги съхранявате мокри или да ги бършете с мръсни кърпи, защото могат да се натрупат бактерии.

Натрупани предмети в стаите

Ако има много предмети или декорации на височината на пода, те ще генерират усещане за безпорядък. Най-препоръчителното нещо, което трябва да направите в тези случаи, е да изберете алтернативи за съхранение: рафтове или мебели, които ви позволяват да освободите пода.

Това улеснява поддръжката (като почистване на прах) и ви помага да избегнете натрупването на проблеми, които могат да бъдат вредни за вашето здраве.

Влага в мивката

Когато почистват банята, малко хора изсушават онези малки и понякога незабележими места, които часове по-късно още носят следи от сапун и вода. Трябва обаче да изсушите добре тези зони, като изберете правилния продукт за метални повърхности и различен за поддържане на блясъка на порцелана.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg