Бурен ръст на офис пазара в Будапеща

624
Бурен ръст на офис пазара в Будапеща

Пазарът на офиси в столицата на Унгария – Будапеща, нараства със завидни темпове, на фона на кризата, обхванала повечето европейски столици и резултат от развихрилата се ипотечна криза.

Общо 90 600 кв. м офиси са били предложени на пазара през второто тримесечие на настоящата година, което кара много от наблюдателите да очакват рекорден ръст през настоящата година от десет години насам.

Строителните предприемачи започват да обръщат своите погледи към покрайнините на града, на фона на концентрираното им внимание към централните части на Будапеща до момента.

Добрите перспективи пред сегмента на търговски площи кара много от водещите международни участници на пазара, които до момента не са били представени в унгарската столица, да правят планове за навлизането си там, сочи изследване на консултантската компания DTZ.

Предлагането на търговски площи през второто тримесечие на годината е било три пъти по-голямо от това през сравнимото тримесечие на миналата година.

Като цяло, предлагането за настоящата година се очаква да възлезе на 290 000 кв. м в сектора.

Търсенето също е било стабилно през второто тримесечие на годината, като са били наети 63 000 кв. м офиси, или два пъти повече от това през сравнимото тримесечие на 2007 г. За периода между април и юни са били сключени 120 сделки за отдаване на имоти под наем.

По-голямата част от търсенето е дошло от сектора на услугите, или 30% от всички сделки на офис пазара в Будапеща.

Средният размер на сделка е била за 250 кв. м. Около 68% от сделките са били за офиси под 500 кв. м.

Процентът на свободните офиси се е увеличил минимално, в сравнение с този в размер на 12.63% през второто тримесечие на миналата година.

Наемите са варирали в диапазона 17-18 евро за кв. м на офисите от най-висок клас. Има и изключения за отдаване на офиси под наем за 20-25 евро за кв. м, като става въпрос за по-малки по размер.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg