Има ли връзка между цените на имотите и присъединяването към Шенген

2610
Има ли връзка между цените на имотите и присъединяването към Шенген

Как присъединяването на България към Шенген ще се отрази на цените на имотите? Въпросът отправихме към водещи имотни агенции в страната, като днес Ви предлагаме мнението, изказано от Адрес Недвижими Имоти.

“Поглед навън показва, че Словакия, Унгария, Полша и Чехия се присъединиха към ЕС през 2004 година, а към Шенгенското пространство през 2007 г., и това допълнително активизира пазара на имоти в района с най-голям потенциал за икономическо развитие в Европа. Но последвалата икономическа криза доведе до свиване на имотните пазари там, затова у нас няма как да се очаква положителен тренд, породен само от присъединяването към Шенген или поне не в такъв размер, “ споделя Калоян Богданов, маркетинг мениджър в Адрес Недвижими Имоти.

“Определено трябва да адмирираме решението на правителството от края на януари 2012 г. да признава шенгенските визи в България. Това допринесе притежателите на такива визи да влизат и пребивават на българска територия до три месеца в рамките на всеки шестмесечен период, считано от датата на първото влизане, без да им е необходимо издаване на българска виза за краткосрочно пребиваване.

През 2011 г. България е била посетена от 455 000 руски туристи, което е с 20% повече, отколкото през 2010 г.. Всички очакваме добрата тенденция да продължи и през 2012 г и заради тази положителна мярка. Очакванията са за двуцифрен ръст на туристите, което закономерно ще доведе и до осъществяване на повече сделки от страна на граждани Русия и бившите ОНД, които са основните чуждестранни играчи на пазара.

Интересен пример е вече наблюдаваната тенденция на насочване на руските купувачи към градски имоти. Една от причините, които руснаците изтъкват за повишения си интерес е предстоящото влизане на България в Шенген, както и падналите цени и възможността да притежават имот в слънчева европейска страна.

Според Богданов „за повишаване на цените, базирано само на влизане в Шенген, е смело да се говори. Като цяло пазарът, особено при жилищните имоти, се движи от българите и самото влизане в Шенгенската зона не може да повлияе толкова силно.

Ако то се комбинира с подобряване на икономическата обстановка, лихвите по депозитите и кредити тръгнат стабилно надолу и покупката на имот стане още по-интересна и за инвеститори, може да се очаква такова положително развитие”, заключи той.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ник
# 0
07:03 | 22 March 2012
Няма как да стане по-скъпо в една страна която от ден на ден се обезлюдява, празни сгради навсякъде, хората едвам пари за храна намират, производство няма, работа няма, сигурност в бъдещето няма. Затова и никой вече не смее да се бута с кредити, а друг почтен начин намиране на пари за жилище почити няма. Койо следи офертите последните 3 години може да потвърди че имоти стоят непордадени с месеци, цените им падат, но интерес няма... Почакайте банките да пуснат на пазара малко повече ипотекирани жилища и в комбинация със застаряващото население очаквам тепърва промоций.
Стаменов
# 1
08:03 | 21 March 2012
аз си мисля,че колкото и да ни заблуждават че щели да падат цените- вече стана ясно:всичко поскъпва - парите се обезценяват и губят покупателна способност . Покупката на жилище може и да не е изгодна в момента , но по-изгодна няма да стане , по-скъпо ще стане!
Има ли връзка между цените на имотите и присъединяването към Шенген
# 2
04:03 | 21 March 2012
всичко е от значение
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg