Какъв е профилът на продаваните жилища в София?

4851
Какъв е профилът на продаваните жилища в София?

С приключването на месец май сме на път да влезем в едни от най-активните за пазара на имоти месеци. Традиционно лятото е предпочитаното време за покупка или наемане на недвижим имот. Именно през най-топлия сезон пазарът на недвижими имоти има склонност да се нагорещява.

За тези, които ще търсят имот в столицата, ето как изглеждат нещата въз основа на офертите "продава" в един от водещите сайтове за имоти.

При най-малките – едностайните жилища, средната цена за кв. м е и най-ниска, в сравнение с останалите типове имоти. Този род жилища се предлагат за 671 евро средно за кв. м. Средната оферта за имот е в размер на 31 000 евро.


Панелните едностайни жилища се продават при средни цени от 594 евро, докато тухлените са с обявени средни цени от 749 евро.

Въз основа на над 1000 оферти "продава" за двустайни жилища, средните цени са при нива от 790 евро за кв. м, а средната цена на продавано жилище е 56 438 евро. Това прави средната площ на предлаган имот в размер на 71 кв. м.

За тези, които не разполагат с толкова големи бюджети, е добре да погледнат към пазара на панелни жилища. Средната цена при тях е значително по-ниска - в размер на 584 евро за кв. м, а средната цена на предлаганите панелни имоти е 36 470 евро, или с над 25% по-ниска от тази на останалите двустайни жилища. По-малка е и средната площ на подобен род имоти, възлизаща на 62 кв. м.

Средната цена на предлаганите тухлени двустайни имоти в столицата е в размер на 800 евро.

Малко по-ниска от средната цена на двустайните е тази на предлаганите тристайни имоти – 783 евро за квадратен метър, като средната цена на имот в извадката от над 1000 обяви е 82 961 евро. Средният размер на жилищата в този сегмент е 105 кв. м.

Предлаганите панелни тристайни жилища отново са със значително по-ниски продажни цени в размер на 565 евро за кв. м, като средната цена на подобен продаван имот е в размер на 49 000 евро.

Средната цена при тухлените тристайни имоти е значително по-висока - при ниво от 813 евро за кв. м.

Интересен е фактът, че при големите четиристайни жилища продажните цени са най-високи, в сравнение с предходните три имота. Те се предлагат при средни цени от 917 евро за кв. м, а средната им цена е при ниво от 150 273 евро.

Малкият брой на подобни имоти на пазара е основна причина за по-високите им търсени цени.

Още по-голяма е разликата тук с панелните четиристайни жилища, като те се предлагат при средни цени от 528 евро, или с 42% под средните цени при този род имоти.

Цените за квадратен метър при многостайните се повишават още повече и достигат над 1000 евро (1017 евро за кв. м). Средната цена на имот в извадката е 210 314 евро, което прави средният им размер от 206 кв. м.

Тук се предлагат едва 25 панелни имота, влизащи в тази категория в столицата, като средната им цена е 66 437 евро, или 556 евро за кв. м.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg