Младите теглят два пъти повече кредити от преди кризата

1994
Младите теглят два пъти повече кредити от преди кризата

Пазарът на ипотечни кредити през февруари може да бъде определен като типичен за зимните месеци, коментират от КредитЦентър. След еуфорията на празниците и бума на пазаруването, февруари се характеризираше със завръщане към обичайния ритъм на живот и работа. На ипотечния пазар това се отрази в леко понижение на нивата на отпуснатите кредити.

„Все повече в потребителите се затвърждава убеждението, че не могат да очакват нов драстичен спад в цените на имотите. Хората постепенно започват да осъзнават, че двуцифрените понижения, които наблюдавахме през 2009 г., няма да се повторят. Макар и да не е изключен спад с още няколко процента, и то не при всички имоти, вече говорим за разлики, които са напълно постижими като намаление при преговорите", коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър.

Спадът в средните нива на ипотечните кредити, отчетен през февруари, е незначителен спрямо предходния месец и размерът остава над този от декември 2010 г. Понижението през последния месец едва ли би могло да бъде обвързано с някаква трайна тенденция, смятат кредитните консултанти. Колебанието е свързано по-скоро със сезонни фактори, с типичната за зимния период слаба активност, а от друга страна с допълнителна предпазливост на клиентите заради повишаването на някои техни основни разходи.

„Инфлацията и нарастването на текущите разходи вероятно са причините, които все още задържат потребителите при вземането на решение за сериозна инвестиция, каквато е покупката на жилище. Поскъпването на храните и горивата, за което непрекъснато се говори в последния месец, ги карат да предприемат по-умерени стъпки, когато става въпрос за голям разход. Затова и предпочитанията при ипотечните кредити са ориентирани към по-ниските ценови нива, съответно по-малки заеми и по-малко задлъжняване към финансиращите институции. Ако съпоставим данните за предходните години с тези от първите два месеца на тази година, ще забележим, че делът на клиентите до 25 г., които теглят ипотечни кредити, е нараснал значително. За първите месеци на 2011 г. той се движи около и над 13%, което надвишава близо два пъти нивата от преди кризата. Обяснението за това се крие в текущите цени на имотите, подобрените условия за кредитиране и стабилизирането на икономиката ни като цяло. Всичко това дава оптимизъм на младите, че ще могат да изплатят един ипотечен заем в обозрим период, с нормални вноски, които са поносими за месечния им бюджет", коментира още Тошев.

Данните на агенциите за недвижими имоти единодушно показват повишение на интереса към пазара и нарастване на огледите на жилища от началото на годината. Затова и очакванията на консултантите са, че това ще се материализира в сключването на реални сделки през следващите месеци и увеличена активност на пазара на ипотечните кредити.

Лек спад отчита през февруари средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната. За разглеждания период той е 34 860 евро при 35 650 евро за предходния месец. Съотношението за изминалия месец между кредити в евро и лева за страната е 92/8.

Най-голям през февруари остава размерът на ипотечните кредити в столицата - 43 650 евро. На следващо място се нарежда морската столица Варна с 32 160 евро. Само във Варна има понижение спрямо януари. За сметка на това в София, Бургас и Пловдив средните кредити увеличават своя размер в сравнение с предходния месец. Клиентите от Бургас са изтеглили през февруари средно по 27 900 евро при 26 320 евро месец преди това, а тези от Пловдив - с близо 2000 евро повече, или по 25 260 евро спрямо 23 350 през януари. Столичани са получили средно с близо 1500 евро повече спрямо януари, когато средният размер е бил 42 167 евро.

Прегледът на разпределението на кредитите по възрастови групи сочи, че най-активни са клиентите на възраст между 26 и 35 г. Те са изтеглили близо 58% от ипотечните кредити през февруари. На следващо място след тях са хората на възраст от 36 до 45 г. - 23,1% от кредитополучателите.

Особено отчетлива от началото на 2011 г. е тенденцията, която се потвърждава и през февруари - за значителна активност на младото поколение между 18 и 25 г. Докато през 2010 г. в тази възрастова група са били едва 6% от потребителите на ипотечни кредити, сега делът им нараства над два пъти, достигайки близо 13% през февруари. За сметка на това спада интересът у клиенти над 45 години, които вече са най-малък дял от потребителите - 6,2%.

В зависимост от размера най-търсени остават кредитите между 10 000 и 30 000 евро - всеки втори ипотечен заем през февруари е бил в тази граница. Прави впечатление обаче нарастването на дела на кредитите в по-горния диапазон - между 30 000 и 50 000 евро, които през изминалия месец са 38,5% спрямо 28,6% през януари.

Това може да е знак за подобряване на усещането за стабилизация сред потребителите, както и за по-голям икономически оптимизъм сред тях. Едновременно с това подобно нарастване може да се тълкува и като възвръщане на активността на банките. Общо в диапазона между 10 000 и 50 000 евро през февруари са изтеглени близо 90% от кредитите. Останалите 8,6% са кредити между 50 000 и 70 000 евро, и по 1,4% - в границите до 10 000 евро и между 70 000 и 90 000 евро.

Целта при тегленето на ипотечни кредити е основно покупката на жилище, сочат данните на КредитЦентър. 97% от всички подобни заеми през февруари са взети с такова предназначение. Ипотечни кредити за лично ползване на средствата са изтеглили едва 2,9% от потребителите. За сравнение, през предкризисната 2008 г. с цел покупка на жилище са отпуснати 82% от ипотечните кредити, а 13,7% - за лични нужди.

Най-предпочитаният срок за връщане на ипотечни кредити е между 16 и 20 г. - 37,8% от заемите са за такъв период. След тях за кредитите, взети за период от 10 до 15 г., чийто дял е 23,6%. Оптимизмът на потребителите все още е достатъчно умерен и не ги мотивира да търсят кредити с дълъг период на погасяване, затова и по-дългосрочните - между 21-25 г. и 26-30 г., са съответно 19,6% и 15,4% от всички. Най-малък е процентът на ипотечните заеми със срок на връщане до 10 години - 3,6%.

Ипотечните заеми покриват най-често между 70% и 80% от стойността на имота, сочи статистиката на кредитните консултанти. Всеки трети кредит, отпуснат през февруари, е с такъв размер. По-високо финансиране - между 80% и 90% от необходимата сума, са получили 10,5% от клиентите, а кредити над тази граница не са отпуснати. Почти всеки четвърти ипотечен заем (или 23,7% от всички) е за 60% до 70% от цената на жилището. Следват кредитите, покриващи от 50% до 60% от сумата на имота, които са 17,4% от всички. Близо до тях - 12,1%, е финансирането за 40-50% от стойността на имота.

Масовата част от домакинствата, които теглят ипотечни кредити (82,6%), са с доходи от 1500 до 2500 лв. Според данните на КредитЦентър, само 7,1% от получателите на подобни кредити имат месечни доходи между 2500 и 4000 лв., а над 4000 лв. - 1,2% от клиентите. На другия полюс - с месечен доход до 1500 лв., са 9,1% от кредитополучателите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Todorow
# 0
10:03 | 10 March 2011
Тошо....!!! А очаква ли се значителен ръст на доходите? Има ли сигурност у хората? Май не..........Имотите ---не са най-важното на света....човек живее и за други неща освен тях.......,, но в цените са моноплни за да притискат хората да са напрегнати изнервени да са болни,, докато някой партиини кратци се наживяха наебаха, отядоха със парите от пенсиите на нашите баби и дядовци и ...............................,, БГ е смешка погледнете наоколо ко,.колко щастливи и спокоино хора виждате?????от "средната класа" каква сигурност има????
ще теглят кредити или ще плащат наеми
# 1
10:03 | 10 March 2011
Хазяите чакат с отворени обятия поредните глупаци които да им изплащат Техните кредити. ------------- при толкова прости хора - натежали на земята ,цяло чудо е че няма пак земетресение
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg