Пазарът на жилища в Румъния с потенциал за растеж

817
Пазарът на жилища в Румъния с потенциал за растеж

Икономическият ръст на Румъния остава силен, като се очаква до края на годината да премине нивото от 8% на годишна база, според прогнози на икономисти.

Силното представяне на икономиката е намалило безработицата, като в същото време води до значително повишение на работната заплата и инфлацията в страната. Инфлацията в северната ни съседка се очаква да e 7.5 – 8% през настоящата година.

Ръстът е и в основата на това инвеститорите да се насочват към страната, която е с второто най-голямо население в ЦИЕ след Полша.

През последната година пазарът на жилищни имоти в Румъния бе един от най-бързоразвиващите се в региона.

Населението на страната до голяма степен е концентрирано в големите градове и столицата. В Букурещ живее около 9% от 21-милионното румънско население.
Според данни на националната статистика там има около 8.27 млн. жилища, което се превежда в 384 жилища на 1 000 жители. Около 55% от жилищата са съсредоточени в градските части.

В исторически план нивото на лична собственост на жилища в страната е изключително високо, като 97.7% от жилищата са собственост на частни лица.

Въпреки наблюдаваното значително повишение на лихвените проценти и видимото забавяне в сектора на недвижимите имоти, задлъжнялостта на населението към БВП на страната все още сочи значителен потенциал за развитието на пазара, според данни на European Mortgage Federation. Това съотношение е едва 2.3%, на фона на средното за 27-те страни от 49%.

Това е добра предпоставка за развитието на пазара на жилищни имоти в страната през следващите години след отминаването на кризата, сочи анализ на REAS.

През изминалата година над 47 000 нови жилища са били доставени на пазара, или едва 2.2 жилища на 1000 жители.

Румънската столица е най-големият град, като населението на Букурещ възлиза на около 2 млн. души. По-високо е и нивото на заплатите там, като те са с около 20% над средните за страната. Не е чудно, че градът допринася и за около 42% от общия обем на ипотечни кредити.

Силното повишение в цените на жилищата през последните две години се предопределя от нарасналото търсене, повишението на реалните доходи и силното развитие на пазара на луксозни имоти.

Известна стагнация се наблюдава при цените на жилищата през последните три месеца в румънската столица. Въпреки това обаче там трудно може да се намери жилище с цена под 1000 евро за кв. м извън покрайнините на града.

По-голямата част от офертите за продажби са на нива под 2 200 евро, а най-масовите такива са в диапазона между 1 200 и 1 800 евро за кв. м. Цените на луксозните имоти в централните части стартират от 2 000 евро за кв. м.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg