Полина Стойкова: Цените на имотите задържат стабилни нива

1739
Полина Стойкова: Цените на имотите задържат стабилни нива

Предварителните данни за имотния пазар през първото полугодие на 2012 г. сочат стабилизация, добро предлагане на имоти и задържане на обема на сделки от миналата година през първата половина на годината. В някои райони има лек спад, който се компенсира от ръста в сделките с имоти по морето, който е с около 20% спрямо миналата година, коментира за Profit.bg Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties и Лукс Имоти.

Цените на имотите в цялата страна задържат стабилни нива през последните 9 месеца. Ако сравним с цените през първата половина на 2011 г., ще измерим спад средно от около 5%, тъй като спадът на цените миналата година по това време продължаваше и затихна към края на годината.

Второто тримесечие беше динамично с колебания в броя на сделките. През април пазарът беше с по-ниска активност, последва доста активен месец май с един от най-високите обеми сделки от началото на кризата, а през юни активността намаля и се концентрира предимно в морските курорти, което е характерна пазарна цикличност.

Ваканционните имоти

Налице е повишен интерес и повече сделки най-вече в района на Южното Черноморие – Слънчев бряг, Поморие, Равда и др. курорти. Всъщност, интересът към морските курорти беше налице дори и през зимата, но от началото на месец май определено има активизация.

Зимните курорти

Интересен факт е, че има търсене в зимните курорти и през лятото. Причината се крие в значително спадналите цени, които в Банско през тази година достигнаха най-ниските си нива от началото на кризата. Има интересни оферти и от Боровец, където традиционно цените държаха по-високи нива, но в момента предлагането е на цени 600-800 евро на кв.м.

Най-купувани...

Най-купувани са маломерни апартаменти и студиа – 30-40 кв.м., тъй като това значи и по-ниска обща цена. Купувачите се ориентират основно към обзаведени апартаменти, в работещи комплекси, а отстоянието до брега не е толкова решаващ фактор – готови са на компромиси при по-ниска цена и по-изгодна оферта. Цените на закупените ваканционни апартаменти рядко надвишават 30 000 евро – това важи, както за морските, така и за ски курортите.

Търсенето в София

Що се отнася до пазара в София, търсят се предимно по-евтини жилища, до 50 хил. евро. В столицата вече може да се намерят апартаменти и за 20 хил. евро – малки като площ, в по-крайни квартали и/или в панелни сгради. Предлагането е много добро, като вече и офертните цени са доста атрактивни и са по-близо до цените на реално сключваните сделки. На практика такива обяви не сме виждали от 2004-2005 г. и то за значително по-качествени апартаменти от тези преди 7 години.

Луксозните имоти

В луксозния сегмент интересът на клиентите и сделките нараснаха слабо, след като почти липсваше интерес в края на 2011 г. и началото на 2012 г. При елитните имоти трудно може да се определи средна цена, но да кажем, че най-често в София сделки се сключват на цени около 1000-1500 евро на кв.м. Основните параметри, които купувачите взимат предвид при избора на луксозно жилище, са местоположение, разпределение на помещенията, цена и обзавеждане. Сделки се сключват предимно с обзаведени и готови за ползване апартаменти.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg