Продажбите на имоти в Испания намаляват с 30% през юни

719
Продажбите на имоти в Испания намаляват с 30% през юни

Продажбите на недвижими имоти в Испания са отбелязали рязък спад през юни, което бе последното доказателство за задълбочаване на кризата в сектора, която заплашва икономиката на страната от рецесия.

През юни продажбите на жилища са се понижили с 29.6%, в сравнение със същия месец на миналата година, след като през май регистрираха дори по-голямо понижение от 34.3%, посочиха данни на националния статистически институт на страната.

Испания бе сред най-горещите пазари на недвижими имоти в Еврозоната през последните години, което бе и в основата на ръста на икономиката й.

На фона на силното повишение обаче през последните 10 години страната е и сред най-засегнатите от кризата, обхванала световните пазари на имоти.

Специалистите прогнозират по-нататъшни лоши данни за сектора в страната, като ситуацията допълнително се влошава от повишените лихви в Еврозоната.

Ипотечното кредитиране също е регистрирало сериозен спад. През юни ипотечните кредити са намалели с 40.6% на годишна база, след като месец по-рано понижението им възлезе на 40.4%.

Зациклянето на сектора заплашва да остави стотици хиляди работници в страната без работа, както и да затрудни изплащането на ипотечните кредити на силно задлъжнелите испански домакинства.

Стойността на имотите вече в много случаи е значително под теглените срещу тях ипотечни кредити, което заплашва много банки да изпаднат в ситуация да им бъдат оставени имоти, които да трябва да продават на един не особено здрав пазар.

Някои от пазарните участници прогнозират, че можем да станем свидетели на спад в цените на имотите от 30% само през следващите няколко години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg