Рекордните лихви в Нова Зеландия водят до спад в продажбите на жилища

599
Рекордните лихви в Нова Зеландия водят до спад в продажбите на жилища

Рекордно високите нива на лихвите в Нова Зеландия оказват изключително неблагоприятно въздействие на пазара на недвижими имоти в страната.

Продажбите на недвижими имоти са се понижили с 22% през ноември, в сравнение със същия месец на предходната година.

До голяма степен причина за това са високите лихви, които централната банка запази при ниво от 8.25% на годишна база на 6 декември, след четири техни повишения от март до юли.

Това обезкуражава гражданите да теглят ипотечни кредити за покупка на нови жилища, коментират специалисти.

За сравнение, през октомври продажбите на жилища в Нова Зеландия се повишиха с 14% на годишна база, като месецът е традиционно слаб за покупката на нови домове.

Средната продажна цена обаче се е повишила до нова рекордна стойност през изминалия месец, като тя е достигнала 352 000 новозеландски долара (275 000 щ. д.), в сравнение с нивото й от 350 000 новозеландски долара през октомври.

На годишна база обаче повишението на цените е възлязло на едва 6.7% през октомври, в сравнение с 8% през септември. Това бе и най-слабото й повишение от септември месец миналата година.

Повишение през ноември е регистрирал и средният период, необходим за продажбата на едно жилище до 36 дена, в сравнение с 29 дена година по-рано и 34 дена през октомври.

Двегодишните фиксирани лихви по кредитите са възлизали на 9.1% през октомври, в сравнение с 8.1% година по-рано.

Анализатори прогнозират повишението в цените на имотите там да възлезе на едва 0.2% през следващата година, в сравнение с очаквания за тази спад от 10%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg