Следващата година се очертава като предизвикателна за инвеститорите в недвижими имоти

640
Следващата година се очертава като предизвикателна за инвеститорите в недвижими имоти

Изследване, направено от Reuters сред 145 професионалисти в сектора на недвижимите имоти, показва, че мнозинството от тях, или 79%, прогнозират доходност от инвестициите в недвижими имоти в еврозоната през следващата година в диапазона между нула и десет процента.

Около 17% прогнозират отрицателна доходност в границите между минус десет и нула процента и едва пет процента от анкетираните очакват инвестиращите в имоти в зоната да регистрират по-голяма доходност от 10%.

В същото време нито един от специалистите не очаква по-лоша загуба от 10% за инвеститорите.

Значително по-песимистични са нагласите на анкетираните относно развитието на пазара на недвижими имоти във Великобритания.

Там прогнозите на 57% от специалистите са за отрицателна доходност през следващата година в рамките между минус десет и нула процента, докато според едва 23% ще станем свидетели на положителна за инвеститорите доходност до 10%.

Нито един не е на мнение, че на пазара ще бъде реализирана доходност, по-голяма от 10%, докато 20% са на мнение, че можем да видим и по-голяма загуба от 10% за инвеститорите

Значително по-оптимистично са настроени анализаторите за развитието на пазара на недвижими имоти в азиатските страни. Според 59% от анкетираните там инвеститорите ще се радват на доходност, превишаваща 10% през следващата година.

Страните от региона са посочени от мнозинството от анализаторите за пазарите, които ще регистрират най-голяма доходност през следващата година, смятат 83% от анкетираните. На второ място с 16% са посочени страните от Близкия Изток.

Според 43% от анкетираните САЩ ще изпадне в рецесия през следващата година, докато 35% смятат, че това няма да се случи.

Кризата, обхванала ипотечните пазари, се очаква да продължи една година според 46% от анкетираните, докато според 28% времето ще е повече от една година. От три до шест месеца ще продължи кризата според 23% от специалистите.

Търговските недвижими имоти се очаква да са най-доходоносни за инвеститорите през следващата година според 38% от анкетираните, като на второ място са индустриалните недвижими имоти с 20% от гласовете, а трети с 16% са офис-имотите.

Според 57% от специалистите инвестициите в сектора на недвижимите имоти ще се понижат през следващата година, докато 36% са на противоположно мнение.

Акциите се очаква отново да бъдат най-добре представящият се инвестиционен актив през следващата година според 32%, докато инвестициите в недвижими имоти ще са такъв едва според 15%.

Интересно е, че като трети най-предпочитан отговор на този въпрос анализаторите са избрали инвестиции в облигации, като те са посочени от 23% от участниците в анкетата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg