Тежки времена се очертават пред азиатските пазари на недвижими имоти

629
Тежки времена се очертават пред азиатските пазари на недвижими имоти

Пазарът на недвижими имоти в Азия все още остава слабо засегнат от кризата в САЩ, разпространила се и на останалите предимно развити пазари на недвижими имоти.

Анализаторите обаче прогнозират, че това постепенно може да започне да се променя, на фона на високото ниво на инфлация, подхранвана от високите цени на храните и горивата и политиката на централните банки в региона за повишение на лихвите.

Растящата инфлация се очаква да навреди на пазара по няколко начина. От една страна, тя води до намаляване на реалните и разполагаеми доходи на населението, като в същото време и до поскъпване на цените на имотите, което ги прави все по-слабо достъпни.

От друга, тя принуждава централните финансови институции да провеждат политика за ограничаване на нивото й, свързана с повишение на лихвите. Това прави и кредитите, отпускани от финансовите институции относително по-скъпи.

Цената на пшеницата е поскъпнала със 160% през март на годишна база, като значително повишение са отбелязали и цените на останалите хранителни продукти, както и на горивата.

Силното повишение в цените на имотите в развиващите се азиатски икономики са друг фактор, който прави имотите все по-недостъпни.

Така например в Шанхай цените на имотите са се повишили с 35.4% към края на миналата година, докато в Сингапур повишението е в размер на 31.18%.

В Хонг Конг цените на имотите са поскъпнали с близо 25%, докато тези във Филипините с 15.2%. Най-слабо повишение са отбелязали цените на имотите в Южна Корея - едва 3.1%.

Ипотечната криза на световните пазари е друг фактор, който прави достъпа до капитали, както и цената им, значително по-трудни и високи. Повишение на лихвите през последната една година бе предприето в почти всички водещи развиващите се страни. Очаква се то да продължи и през следващите години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg