Възвращаемостта от инвестиции в недвижима собственост в Португалия най-висока от 2002 г.

882

Възвращаемостта от инвестиции в недвижима собственост в Португалия е достигнала 12% през изминалата 2006 година, което е било и най-високата й стойност от 2002 година насам, като значително е превишила тази на облигациите от 0.2% и инфлацията в страната от 2.5%, по данни на IPD.

Като цяло възвращаемостта в сектора в страната е била с 200 базисни пункта по-висока от тази през 2005 година.

Тя обаче се е оказала значително под регистрираната възвръщаемост от 29.9% на фондовия пазар в страната, сочи още изследването.

Както и през 2005 година водещи по доходност са били инвестициите в търговска недвижима собственост в страната, чиято доходност е възлязла на 15.9% за 2006 година, което отново бе най-високата им стойност от 2002 година насам.

Тя се е предопределила от продължаващия значителен интерес към търговските центрове в страната, коментират специалистите.

Секторът на индустриалната недвижима собственост и тази със смесена употреба са продължили да подобряват профила си през изминалата година в сравнение с 2005 година, като са отбелязали възвращаемост съответно от 7.7 и 11.1%.

Инвестициите в офис-имоти са продължили да бъдат най-зле представящият се сектор сред недвижимите имоти, като възвръщаемостта им е възлязла на едва 5.7%.

Капиталовият ръст е продължил да бъде основният двигател в ръста на възвращаемостта в сектора на недвижимите имоти и особено при търговското недвижимо имущество.

Според директора на имотната агенция Imométrica пазарът на недвижими имоти в Португалия е продължил доброто си представяне през изминалата година, като за пореден път е потвърдил, че недвижимите имоти са един от най-добре представящите се инвестиционни активи.

Добри според специалистите остават перспективите пред имотния пазар и за тази година, като инвеститорите могат да очакват отново двуцифрена доходност от инвестициите си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg