Невена Стоянова: Не подхождайте наивно към покупката на жилище

4250
Невена Стоянова: Не подхождайте наивно към покупката на жилище

Много от купувачите на имоти в България все още подхождат наивно към своите инвестиции, заяви управляващият директор на Luximmo Finest Estates Невена Стоянова. Тя взе участие в имотния панел на десетото издание на форума "Шумът на парите". 

Експертът разказа за конкретен случай, в който двама инвеститори предлагат апартаменти с идентичен профил. Единият казва, че таксата за поддръжка не е голяма и възлиза на около 15 лева, а другият предлага повече услуги, професионално управление и поддръжка.

"Купувачите избраха по-простия вариант с малката такса, но това ги обрича на доста сериозни рискове и несигурност в дългосрочен план", заяви Стоянова.

По думите ѝ някои купувачи все още подхождат наивно към покупката на жилище и нямат манталитета да мислят за управлението на сградата след нейното придобиване.

"Ако искаме да говорим за по-добра визия на нашия град, трябва инвеститорите да говорят много повече за този проблем", заяви Невена Стоянова.  

Тя сподели, че луксозните имоти у нас се радват на голям интерес, особено от чужбина.

"Вероятно никога няма да достигнем нивата от преди финансовата криза, но в момента броят на външните купувачи се увеличава. Много от тях са мениджъри на чуждестранни компании, които работят тук, в България. В курортите също имаме огромен ръст на купувачите от чужбина.

Банско е изненадата за нас, тъй като цените там са скандално ниски - започват от 350 евро за кв. м. Към града има интерес не само от Европа, но и извън нея - Израел, Кувейт. Банско вече се развива като четирисезонен курорт", каза още управляващият директор на Luximmo Finest Estates.   

Според нея луксозният сегмент в големите градове също е във възходящ тренд.

"Във Варна, например, имаме сгради, които в архитектурно отношение по нищо не отстъпват на тези в София", каза Невена Стоянова. Тя обаче предупреди, че очакванията за висока доходност в краткосрочен план едва ли ще се реализират.

"Доста от имотите, които продадохме, бяха купени с наивното очакване за доходност през платформи за краткосрочни наеми, като Airbnb и Booking. Тази тенденция обаче се посреща със съпротива от страна на хотелиерите.

Според мен търсенето на висока доходност през тези платформи не е устойчив модел. Участниците, които целят да направят над 8-10% възвръщаемост, трябва да имат предвид, че тези прогнози не са реалистични", заяви още тя.

Всичко по темата Шумът на парите 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...