Кризата премахна непрофесионалните играчи от строителния пазар у нас. Това посочи Таня Косева-Бошова, управляващ партньор на Park Lane Developments, по време на форума Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

По думите ѝ, българският пазар на бизнес имоти е станал доста по-зрял и прозрачен спрямо периода 2007-2010 г., когато също се наблюдаваше бум в строителството.

Така в наши дни, компаниите за офисни и индустриални сгради, които останаха на пазара, са доказани и имат доста опит.

Наблюдава се увеличение в размера на проектите, посочи Косева-Бошова, добавяйки, че това върви ръка за ръка с разрастване на компаниите, които наемат бизнес площите.

По думите ѝ, офис сградите, особено в София, се наемат от големи международни компании, като през последните години IT фирмите са най-масовите наематели на бизнес площите.

Според Косева-Бошова, офис сградите, които се строят у нас, по-нищо не отстъпват на сградите, които се изграждат в Западна Европа или САЩ.

Те разполагат с умни системи за упрвление, като технологии, които следят влажността, темпратурата и прочее във всяко едно помещение в сградата.

Това, че големи офисни сгради бяха придобити от международни инвеститори, е страхотна новина, смята тя, тъй като това поставя България на световния пазар за подобни имоти.

Това е важно, защото, за разлика от жилищния пазар, този на офисни площи не се характеризира с много участници, завърши експертът.