Най-доброто, което можете да направите, е да инвестирате в добре диверсифициран портфейл.

Разпределението по различните класове активи е факторът, който най-много определя крайния резултат от нашата инвестиция, заяви Явор Ачев, мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт, по време на панел Лични финанси от финансовия форум „Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

Затова взаимните фондове и колективните инвестиционни схеми, които вече навлязоха доста широко на българския пазар, ви дават възможност за такава диверсификация, включително такива, които инвестират и в земеделски земи, първокласни акции, първокласни облигации и различни видове портфейли.

По отношение на представянето на пазарите и вероятността от нова криза, Ачев заяви, че декември 2018 г. е най лошият от 1931 г., който след това пък е последван от най-добрия януари от 80-те години.



Коя беше по-лоша година - 2018 или 2008 г.? Да, през 2008 г. имаше един много рязък спад, но основно в инвестициите в акции. Останалите класове активи се представиха нелошо, а държавните облигации и другите първокласни облигации се представиха отлично през 2008 г., смята Явор Ачев.

Докато през 2018 г., според някои анализатори, близо 90% от всички видове класове активи са с отрицателна доходност. А 2018 г. ние я преодоляхме успешно. Имаме ръстове и като цяло, поглеждайки назад, всички спадове на финансовите пазари са идеален момент за инвестиции.

Ние считаме, че няма условия за финансова криза. Първо, икономиката е в период на ръст, който се забави, но всички прогнози за тази и за следващата година са, че в световен мащаб ще има ръст от около 3%.

В някои от по-развитите държави, като САЩ, може да има известно забавяне, но според нас не е рецесия, докато в останалата част от света и особено в развиващите се пазари, очакваме ръста на икономиката да се засили.

Американския пазар си остава най-развитият и като обем на търговията, и като широчина на пазара. Не ми е известно да има голяма криза без Америка да е засегната. Първо самите дружества, които са на борсата, в повечето случаи са в отлично финансово състояние.

Даже, според редица анализатори, никога не са били в по-добро състояние (ниски нива на задлъжнялост, големи нива на кеш и т.н.).

В допълнение, Федералният резерв в последната година вдигна лихвите агресивно, които в момента са малко над 3%. Там има много голям потенциал при влошаване на финансовото състояние по света за адаптираща парична политика, от която да се възползва и останалата част от света.

Фундаментите на пазара са добри. Може да има известно забавяне, но ние нямаме виждане за условия за сериозна финансова криза.