Близо 18% от европейците, или един на всеки шест души, е живял в свръхнаселено жилище през 2009 г., сочат данни на европейската ст

Положението е много различно в отделните страни, констатира Евростат и отбелязва, че само 1% от кипърците живеят в свръхнаселено жилище спрямо 58% от латвийците.

Един човек живее в свръхнаселено жилище, ако домакинството не разполага с поне една стая за семейство или при несемейните, ако не разполагат с индивидуална стая. Според европейските критерии децата на възраст най-малко 12 години трябва да разполагат с индивидуална стая, освен ако не са от един и същи пол и тогава могат да живеят по две в стая. Условията в жилището могат да се анализират и въз основа на проблемите с влажността, тъмнината или наличието на санитарен възел, посочва Евростат в изследването си за жилищата.

Процентът на населението, живеещо в едно жилище и заявяващо, че има проблеми с течащ покрив или влага по стените варира от 5% във Финландия, 7% в Словакия и в Швеция, 31% в Словения, 29% в Кипър, 26% в Латвия и 24% в България.

Процентът на населението, живеещо в апартамент, смятан за неосветен варира от 4% в Словакия, Холандия, Чехия и Финландия до 16% в Словения и 11% в Латвия и Великобритания. Съществени различия съществуват между държавите - членки на ЕС във връзка със санитарните възли в жилището.

Процентът на хората, живеещи в жилище без вътрешна тоалетна варира от под 1% в 15 държави - членки на ЕС до 43% в Румъния, 26% в България и 17% в Литва и в Латвия. Процентът на хората, живеещи в жилище без баня или душ, варира от под 1% в 17 държави - членки до 41% в Румъния, 18% в Латвия и 16% в Литва и в България.

Източник: БГНЕС