Осмото издание на престижния Национален конкурс Сграда на годината отново ще очертае водещите тенденции и ще отличи най-забележителните постижения, най-оригиналните идеи и новаторски решения в строителството и архитектурата през 2009 г.

Над 80 обекта участват в 9-те конкурсни категории, към които тази година беше добавена и нова - многофункционални сгради.

Целта на конкурса е да събуди обществен интерес и дебат за качеството на градската среда и сградите, които изграждаме и обитаваме.

Конкурсът тази година показва, че все по-категорично се налагат инвестициите, които имат устойчивост в социален, екологичен и урбанистичен план, и са в полза на обществения интерес.

Ключова тенденция за целия бранш, която се налага все по-категорично, е изчистването на грандоманските подходи към архитектурните реализации и осмислянето на средата чрез ясно фокусирани и чисти като функция обекти.

Като нова тенденция може да бъде откроена реализацията на комплекси, изградени съобразно най-добрите практики в Европа, които залагат на развитието на големи градоустройствени зони, какъвто е Роял Сити в Пловдив.

Въпреки че голяма част от участващите проекти залагат на модерни енергийно ефективни технологии, в България все още няма „зелени сгради", базирани на европейските и световни стандарти за този род обекти.

Като определящи за бизнес-средата и нейното развитие през следващата година могат да бъдат определени редица търговски, производствени и логистични обекти, участващи в съответните категории.

Отличителна характеристика на тазгодишния конкурс е и силното регионално присъствие - жилищни, офисни, ваканционни, търговски и промишлени сгради и комплекси от над 30 града в България.