Дубайската компания Al-Futtaim Group обяви плановете си да инвестира около 3.6 млрд. долара в изграждането на мегапроект в Египет, съобщава ArabianBusiness.com

Проектът, носещ името Cairo Festival City, ще бъде изграден по подобие на Dubai Festival City и ще се намира в близост до международното летище на египетската столица. Общата застроена площ на новия обект ще бъде повече от 3 млн. кв. м.

Cairo Festival City ще включва три търговски центъра с обща застроена площ 140 хил. кв. м, включващи 250 международни големи търговски вериги и марки.

Освен това ще има хотел с 400 луксозни апартамента, 480 вили в средиземноморски стил, офис сгради и училища за децата на жителите. Търговският център, както и част от жилищните комплекси, се очаква да бъдат готови до края на 2010 г.

За реализацията на целия проект се очаква да бъдат създадени около 1 500 нови работни места до края на годината.

Отделно от страна на инвеститора очакват след построяването на новия град да се създадат няколко хиляди нови работни места за търговските центрове, поддръжката, както и охраната на комплекса.

Al-Futtaim Group включва около 40 компании, занимаващи се с различни дейности, чиито офиси са разположени по цялата територия на ОАЕ.