След понижението на цените на ваканционните имоти на всички пазари в Европа, възможностите за купуване на такъв имоти в чужбина може би никога не са били толкава добри.

Според последните данни интересът към старите най-предпочитани дестинации като Франция и Испания отново се завръща. Повечето инвеститори все още изчакват да видят дали цените ще се понижат още, пише Independent.co.uk.

Най-кошмарният пазар за европейския купувач обаче е България. Доскорошна най-гореща точка за инвеститорите и купувачите на Балканите се превърнала в пълната противоположност, като цените на имотите от началото на годината са се понижили с 35%.

Всички големи градове в страната, включително София, Варна и популярните курорти като Банско и Боровец отчитат спад в цените, достигащ 50%.

Цените на терените за строителство на някога модерното българско Черноморие са спаднали със средно 40% за първите 8 месеца от началото на годината, спрямо същия период на 2008 г.

Британският експерт в сферата на недвижимите имоти Стуарт Лоу предупреждава всички британци да избягват купуването на имоти в България.

"Положението е просто ужасно. Никой не е сигурен дали вече е достигнато дъното на пазара. Има толкова по-добри места, по-близки, по-хубави и по-евтини. Испания има всичко, което можете да искате и толкова по-позната и близка" казва Лоу.

Кредитната криза в САЩ изкара на местния пазар множество евтини ваканционни имоти, съветва купувачите още експертът.