Почти една трета от собствениците на жилища в САЩ дължат повече пари на банките, отколкото е стойността на техните имоти, сочи изследване на Zillow.com.

Това до голяма степен се дължи на продължаващия спад в цените в най-голямата световна икономика, като през второто тримесечие имотите са поевтинели с 9.9% на годишна база, сочат още изнесените данни.

Понижението в цените бе и най-голямото в САЩ от 12 години насам, според официалната статистика.

Двадесет и девет процента от собствениците на жилища дължат повече пари на банките, отколкото струва към момента техният имот.

За 45% от собствениците, закупили своите имоти през 2006 г., когато бе и пикът в цените в САЩ, повече са задълженията от стойността на имотите им.

Тежката ситуация на пазара в страната, предопределяна до голяма степен от ипотечната криза, прави продажбата на жилища все по-трудна.

Почти една четвърт от продадените през изминалата година домове са били на загуба, обявиха още от Zillow. Все по-чести стават случаите, когато поради невъзможност да се продадат жилищата и да се абсорбира загубата, собствениците им ги оставят на банката.

Това допълнително оказва низходящ натиск върху цените на имотите, като на пазара излизат все повече жилища за продажба и се увеличават запасите от непродадени.

Най-големият процент на домове със стойност под тази на отпуснатите за тях кредити има в Калифорния.

Близо 15% от продажбите на жилища в страната са били на такива с просрочени ипотеки. На годишна база цените на имотите са се понижили в 140 от 165 пазара.