Нов, по-наситен нюанс на зеленото във флага на Бразилия - цвят, притегателен за идеите на архитекти и консултанти, обединени около изграждането на новия Национален стадион за световното по футбол.

Основната цел е съоръжението да се сдобие с най-престижния сертификат за екологично строителство – LEEDPlatinium, амбиция, която може да превърне стадиона в пионер за този клас постройки. 15 700 квадратни метра соларни панели ще захранват лед светлини, табла и прожектори. Система от резервоари ще събира и съхранява водата по време на дъждовния сезон. Но голямата гордост е плетеницата от въжета и колони, която ще осигурява естествена сянка и вентилация без излишен разход на енергия, съобщава БНТ.

Иън Маккий - консултант по устойчиво строителство, обяснява: "Въздушният поток край него ще може да прониква в стадиона през централния кръг и ще стига до цялата вътрешна част."

Стадионът ще бъде изграден от 100 процента рециклирани материали. Скъпо и трудоемко начинание, но така е само на пръв поглед.

"Смятахме, че този строеж ще излезе доста скъп, но разбрахме, че разходите сега ще бъдат малко по-големи, а в дългосрочен план строежът ще излезе по-евтин", обясни Анхело Керос - губернатор на столицата Бразилия:

Освен това проектът ще спести доста от вредните емисии, които съпътстват събитията от ранга на световното по футбол. Голяма част от замърсяването се дължи на транспорта. В този смисъл мястото на стадиона е добре премислено. Той се издига на около три километра от хотелите, тоест – достъпен е и пеша. А за онези, които искат да се придвижат с велосипед, околностите предлагат приятни паркови пространства със съответните паркинги.

Случайно или не, но от тази година в Бразилия се наблюдава и бум на електрическите велосипеди. Модата на колите сякаш е позагърбена. А и безшумното придвижване на две колела в градска среда е несравнимо по-удобно.

Скоростта от 30-35 километра в час и липсата на задръствания класират електрическите велосипеди на челно място в списъка от градски транспортни средства. Почитателите им растат лавинообразно. Проучванията сочат, че до 2018 година броят на електрическите колела в Бразилия ще нарасне до 47 милиона.