Териториалният спор между Боливия и Чили за излаз на океана да бъде решен във футболен мач, предлага боливийският президент Ево Моралес.

Конфликтът датира още от XIX в., когато Чили започва военни действия срещу Боливия, по онова време с излаз на Тихия океан в областта Антофагастар съобщава БГНЕС. Чили тогава воюва и срещу Перу, застанала на страната на Боливия. Същинската причина за конфликта е контролът на находището на селитра. Войната приключва с победа на Чили, като Боливия губи излаза си на океана, а Перу се лишава от цяла своя провинция, която става чилийско владение. От подписването на мирния договор през 1904 г. Боливия обаче и досега не губи надежда за възстановяване на довоенните граници и получаване на излаз към океана.

През март т.г. преговорите между Ла Пас и Сантяго бяха замразени, след като Моралес заплаши, че може да се обърне към Международния съд в Хага и обидени, чилийците се оттеглиха едностранно от тях.

Сега ексцентричният боливийски президент предлага спорът да бъде разрешен на футболния терен. "Защо да не разрешим териториалния си спор с Чили във футболен мач? Хем ще е по-лесно, хем по-здравословно. Това може да стане още по време на скорошната квалификация за СП 2014 в Бразилия", казва Моралес, който често се пуска на игрището. "Лично аз няма да мога да присъствам на мача, тъй като точно по това време ще съм на срещата на Организацията на Американските държави в гр. Кочабамба (Боливия). Обаче мисля да повдигна въпроса за териториалния спор и там".