Ръководената от бизнесмена Хю Озмънд британска компания за управление на пенсионни и инвестиционни фондове Pearl Group заяви, че е сключила договор, съгласно който ще придобие портфолио на 1 173 имота, главно банкови сгради, разположени на главни улици.

Сделката между Pearl Group и испанската банка Santander, чиято собственост са имотите, е на стойност 2 млрд. евро, което я прави най-голямата сделка с недвижимо имущество за тази година, съобщава The Guardian.

Стойността на приходите от наеми, които британската копания реализира за една година, се равняват на около 72 млн. паунда.

Това е най-големият от петте пакета от активи, които испанската банка е предложила за продажба на пазара това лято с цел финансиране придобиването на холандската ABN bank. Общата стойност на петте пакета, предложени за продажба, е около 2.87 млрд. паунда.

Първоначалното предлагане на активите е получило многобройни оферти, като е имало и такива за покупка на всичките пет пакета. Вследствие на кредитната криза обаче, кандидатите намалели значително, а предложените цени паднали.

Освен в тази сделка, британската компания участва и в придобиването на застрахователната компания Resolution. С реализирането на тази сделка Pearl Group ще спечели много добри позиции на европейския инвестиционен пазар след малкото сделки от подобен мащаб тази година.