Високите цени на недвижимите имоти във Великобритания ги правят изключително недостъпни в условията на слаб ръст на доходите. Това означава, че на хората им отнема по-дълго да плащат ипотечните си задължения.

Ето защо някои финансови институции, като Nationwide, повишиха границата, до която хората могат да плащат ипотечните си кредити. В случая горната възрастова граница е повишена с 10 години - до 85-годишна възраст.

Предвид на факта, че средната продължителност на живот във Великобритания в момента е 81 години, това означава, че е много възможно британците с ипотечен кредит да не доживеят да видят как приключват с изплащането на задълженията си.

„Достъпът до кредити за по-възрастните хора бе до голяма степен ограничен и това създаваше проблеми“, коментираха от Nationwide във връзка с решението си.

Новите условия на Nationwide влизат в сила от юли, което означава, че хората на възраст 60 години ще могат да теглят 25-годишни ипотечни кредити.

През изминалата седмица от друга финансова институция - Halifax, също повишиха границата на допустимата възраст за изплащане на ипотечните кредити от 75 на 80 години.

За сравнение, в други кредитни институции като Barclays, горната възрастова граница е при ниво от 70 години.

Голямото повишение в цените на имотите във Великобритания доведе до това хората много по-късно да си позволяват покупка на имот, когато са спестили достатъчно средства.

Обикновено от британците се изисква самоучастие между 5 и 20% от продажната цена на имота, което означава, че трябва да са спестили сериозна сума, преди да пристъпят към това действие.

Средната продажна цена на имотите в момента е 291 504 паунда, докато тази в Лондон е значително по-висока при 551 000 паунда. За сравнение, средният доход на обикновения британец е 24 300 паунда, като е само с 3% над нивата му от 2007-2008 година.