Община Варна получава управлението върху четири държавни имота с обща площ 3.5 дка, разположени в район „Аспарухово“. Терените са предмет на Споразумение за сътрудничество, сключено между общината, Областна администрация – Варна и Българската академия на науките.

С него е дадено съгласие общината да кандидатства с проект за модернизация и реконструкция на рибарското пристанище в местността „Карантината“ по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Имотите, които местната администрация получава, досега са стопанисвани от областния управител и от Агенция „Митници“ към Министерството на финансите, която ще бъде компенсирана с друг подходящ имот.

Правителството отне от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ правото на управление върху имот – публична държавна собственост. Теренът от 7 дка, на който са построени пет сгради, се намира на ул. „Неофит Бозвели“ №29 в Пазарджик. Той е с отпаднала необходимост за университета. Съгласно разпоредбите на Закона за държавната собственост, имотът преминава в управление на областния управител на област Пазарджик.

С друго решение от частна в публична държавна собственост беше променен статутът на имоти, предоставени за управление на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“. Терените са с обща площ 613 кв. м и ще послужат за изграждане на местен парков офис на Парков участък – Троян, който ще бъде поддържан със средства на дирекцията.
Правителството обяви част от имот – публична държавна собственост, за имот – частна държавна собственост, и разреши на Министерството на културата да предприеме стъпки за премахването му.

Имотът е самостоятелен обект на два етажа в сграда, която се намира на бул. „Васил Левски“ №95 в столичния район „Оборище“. Според одобрения проект за преустройство на съществуващи сгради в УПИ I, кв. 500 в „Национален музеен комплекс – Юг“, обектът е предвиден за премахване. Премахването му и разчистването на терена ще се извърши в съответствие с изискванията на Закона за устройството на територията.

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) получи поземлен имот в гр. Белослав в площ от 138 дка. Той е разположен в района на Фериботен комплекс – Варна и досега е бил стопанисван от Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

С управлението на имота от ДППИ ще се подобри техническото състояние на съоръженията на Фериботния комплекс. В него са разположени сгради и технически съоръжения от претоварен пункт и цех за смяна на талиги, които заедно със съоръженията, собственост на предприятието, биха могли да функционират като работещ пристанищен терминал.