Израел може да построи изкуствен остров на стойност 5 млрд. долара, който да свързва ивицата Газа с останалата част от света.

Службата по сигурността към израелското правителство обсъжда предложението, което се подкрепя от министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Островът ще бъде свързан с Газа с дълъг близо 5 км мост и може също така да разполага с летище и морско пристанище.

Според вицепремиера Исраел Кац страната не възразява срещу облекчаването на блокадата на Газа, стига безопасността на неговата държава да бъде гарантирана. Израел ще контролира проверките във връзка със сигурността, но островът ще бъде управлявал от палестинците и международната общност.

„Не мисля, че е правилно да затвориш 2 милиона души без всякаква връзка със света,“ казва той.

„Израел няма интерес да утежнява живота на населението там. Поради съображения за сигурност обаче не можем да построим летище и пристанище в Газа.“

Израел разрушава летището в Газа по време на второто палестинско въстание, а малкото пристанище в ивицата не е достатъчно голямо, за да приема товарни кораби.

Израел и Египет наложиха блокада на Газа, след като Хамас пое властта през 2007 г. Блокадата все още е в сила, защото пречи на ислямистката организация да се снабдява с оръжие.

Критиците на блокадата обаче твърдят, че тя представлява масово наказание за живеещите там 1.8 милиона души.

Израел в момента позволява влизането на ограничено количество товари по суша в ивицата, но според представители на ООН то не е достатъчно, за да задоволи нуждите на местното население.

Според Кац островът ще се намира в международни води и може да осигури икономическа независимост на палестинците.

САЩ, която също счита Хамас за терористична организация, е била информирана за предложението.

Израел, която няма да преговаря директно с Хамас, смята, че подкрепената от Запада държава Палестина би приветствала подобен план.