Дисбалансът между търсене и предлагане на офисни площи в София, който е характерен за пазара през последните месеци, продължава да оказва натиск върху наемодателите и утвърждава тенденцията за спад в наемните нива, се казва в анализ на Елта Консулт.

През това тримесечие става по-ярко изразена и склонността на фирмите за оптимизиране на разходите чрез преместване или предоговаряне на наемите си.

За последните три месеца бяха завършени нови 35 000 кв. м площи и така количество на клас А и клас Б офиси в София се повиши до близо 1 250 000 кв. м.

Делът на клас А площите, които активно се маркетират се е повишил до 36%, тъй като някои инвеститори са обявили завършване на проектите до края на годината и площите са на пазара на имоти.

Както и през второто тримесечие, търсенето е фокусирано главно върху малки и средно големи офиси. Позитивен сигнал е че въпреки че количеството усвоени офис площи в София през третото тримесечие е намалял спрямо предишното, то е с около 25% по-голямо в сравнение със същия период на 2009 г. Забелязва се и известно увеличение в търсенето на офиси за покупка, в следствие на спада в цените от над 20% настъпил през последната година.

През третото тримесечие средните нива за първокласни офис площи в София се понижиха с още 4.5% до 12 - 13 евро на кв.м на месец. В нецентралните райони наемите отбелязват по-голям спад, от над 6% спрямо второто тримесечие на 2010 г. и от 20% в сравнение с третото тримесечие на 2009 г., което се дължи на голямото количество площи излезли на пазара в тези райони.

В по-дългосрочен план - през следващите 1 - 2 години очакваме по-ясно диференциране на първокласните проекти на пазара и увеличение в разликата в наемите и нивото на незаетост между тях и второстепенните офиси.

На пазара на жилища се наблюдава известно стабилизиране на цените, особено в столицата и големите градове. Предвид спада на индексите на строителна продукция и на издадените разрешения за строеж през първата половина на 2010 г. в сравнение със същия период на 2009 г. ние смятаме, че търсенето през следващите няколко тримесечия плавно ще се изравнява с предлагането, което ще ограничи понижението в цените на качествени имоти и дори има вероятност за увеличение при жилища на определени локации.

Допълнителен стимул за пазара оказва и спада в нивата на лихвите по ипотечните кредити отпускани от банките. Търсенето продължава да се определя от непосредствените жилищни нужди на населението, докато покупките с инвестиционна цел са ограничени, което потвърждава тенденцията, че изискванията на купувачите стават все по-високи.