Европейските нелистнати на борсата институционални фондове за инвестиции в недвижими имоти са регистрирали възвращаемост от 20.9% през изминалата година, посочиха изнесени данни на изданието Bellier Financial.

Доходността за инвеститорите е била висока, като повишението на индекса INREV Index, отчитащ доходността е било в диапазона между 10 и 14% в дългосрочен аспект.

Специалистите прогнозират забавяне на процентната доходност на тези фондове през тази и следващите няколко години, на фона на очакваното забавяне в сектора.

Активите на 173-те институционални фонда, участвали в изследването са възлизали на 82.8 млрд. евро, което е повишение от 18% на годишна база, според базираната в Лондон агенция Investment Property Databank (IPD).

За сравнение, през 2005 година индексът INREV Index е отчел повишение от 22%.

По страни инстиуционалните фондове в Норвегия са регистрирали най-голяма доходност от инвестиции в недвижими имоти, като тя е възлязла на 29.4% на годишна база.

Второто място се заема от Франция с доходност за фондовете от 26.3%, като непосредствено след нея се нареждат Германия с 25.1% и Великобритания с 21.4%, сочат още изнесените данни.

Инвестициите в търговски недвижими имоти са регистрирали доходност за институционалните фондове в размер на 20.4%, а тези в офиси във Великобритания са били с най-висока такава за фондовете в размер на 30.4%.