Една от най-големите компании, инвестиращи в недвижимо имущество в света - GE Real Estate, заяви намерението си за откриване на нови представителства в Румъния и България до една година, съобщава руското издание РИА Новости.

Компанията, която има участие в двата търговски центъра от типа МОЛ, в София и Пловдив, вижда добри икономически и търговски възможности в региона и изразява желания за партньорство с местни фирми за инвестиции.

GE Real Estate вече инвестира в жилищното строителство в страни като Полша и Чехия, а също така има желания да навлезе в същия сектор и на Балканите.

В Румъния тази година компанията създаде съвместно дружество с местната строителна компания Helios Phoenix за разпределяне на 175 млн. евро с цел строеж на големи търговски центрове.

GE Real Estate направи своя дебют в Русия през месец октомври, когато инвестира 50 млн. долара в инвестиционния фонд Heitman Russia Property Partners.

Компанията има намерение да придобие собственост и върху няколко обекта в Русия през първото тримесечие на следващата година. Наемите на индустриални обекти в страната са достигнали своя връх за последните няколко месеца, като се очаква да спаднат през следващите 2-3 месеца.

Най-голямото предизвикателство, което стои пред компанията в Русия е да успее да намери сигурни партньори, както и големият риск от корупция.

Компанията има активи на стойност около 3 млрд. евро за района на Централна и Източна Европа и очаква да приключи 12 сделки до края на годината, включително сделка с офиси в Полша на стойност 50 млн. евро.