Цените на имотите в Лондон са повели понижението на недвижимостите във Великобритания през изтичащата вече година, като се очаква да продължат със загубите си и през следващата, сочат данни на Hometrack Ltd.

В столицата на Обединеното кралство имотите са поевтинели с 10.1%, или повече от средното за страната в размер на 8.7%, сочат данните на агенцията. Само през декември цените са паднали с 1%.

Негативни са и очакванията на специалистите относно бъдещото представяне на цените на имотите в страната. Прогнозите за значително нарастване на безработицата и рецесия предопределят очакванията на специалистите.

От Hometrack прогнозират спад с нови 10% на имотите в страната през следващата година и 3% през 2010 г.

Понижение от 10% очакват и от други водещи консултантски агенции - като Rightmove Plc и the Royal Institution of Chartered Surveyors.

Продажбите на имоти през настоящата година са се понижили с около 45%, като се очаква да намалеят с нови 12% през следващата.

Банките също имат ключова роля за негативните тенденции в сектора, като са затегнали значително условията по отпускането на ипотечни кредити.

През ноември одобрените кредити за покупка на недвижими имоти са се понижили с 61%, до 17 773, в сравнение със същия месец на миналата година, според данни на Британската асоциация на банкерите, изнесени през миналата седмица.

Икономиката на страната се очаква да се свие с рекордните 2.9% през следващата година. В отговор на тези прогнози централната банка на страната се очаква да прибегне до по-нататъшни понижения на лихвите, което да ги отведе до най-ниското им от 1951 г. насам ниво.