Испанската фирма “Грийнфуел” ще реши окончателно до два месеца дали да стартира изграждане на фабрика за биогориво в Плевенска област, предаде БГНЕС.

Решението ще бъде взето на административен съвет на корпорацията през май. Това заяви техническият директор на испанската “Грийнфуел корпорасион” Антонио Хосе Хуертас Морено.

Той и областният управител на Плевен Цветко Цветков, придружавани от свои екипи от експерти, проведоха работна среща по уточняване параметрите на инвестицията и бъдещото производство.

По всяко вероятност испанците ще кандидатстват пред Агенцията за инвестиции за Инвестиция Клас А, която е не по-малко от 70 млн. лева. По този начин корпорацията ще получи право да придобие земи за мощностите си без търг.

Възможните площадките, където ще се строи фабриката, са в общините Долна Митрополия, Никопол и Гулянци. “Грийнфуел корпорасион” преговаря с областна администрация за завод за биодизел и биоетанол от една година. През това време бяха поетапно отстранявани проблеми и уточнени характеристиките на бъдещите отношения.

Днес областният управител Цветко Цветков отново изрази убеждение, че в осигуряването на суровина за производството на биогорива трябва да се включат местни зърнопроизводители.