Сред страните от Г8, включително Великобритания, САЩ и Франция, засегнати от икономическата криза, разразила се през изминалата година, изглежда само Канада ще успее да избегне забавянето в икономическото си развитие.

Голямата икономическа мощ на страна идва от намиращите се на нейната територия огромни залежи от петрол, чиято стойност на международните пазари минава 100 долара за барел.

С нарастването на промишлената продукция, възможностите за инвестиция в сектора жилищното строителство нарастват, особено в добивните региони.

Според официалните данни на правителството малките градчета, разположени до нефтените полета се разрастват изключително бързо. Нуждата от жилища за новопристигащите непрекъснато расте.

От друга страна, нарастването на населението налага и построяването на само на жилища но и на всякакъв вид други обществени сгради.

Последните геоложки изследвания показват, че Канада се оказва с най-големите залежи на нефт в света – по-големи даже и от тези на Саудитска Арабия. Това, естествено, осигурява стабилно развитие на добивната промишленост на Канада за в бъдеще.