Масачузетският технологичен институт се зае с идеята за разработване на т. нар. „умни домове“, които да могат да поддържат връзка със собствениците си, дори когато не са в къщи.

Засега институтът може да се похвали с разработката на гривна, наречена WristQue, която да взаимодейства с датчиците в сградата, създавайки комфортни условия на живот в нея. Чрез гривната, още преди да сте се прибрали, можете да „съобщите“ на дома си, че ви е студено или тъмно и желаете да се включи отоплението или светлината.

Засега пластмасовото устройство може да отговори за промените в температурата, влажността и осветлението в дома, но в бъдеще то ще бъде снабдено с чип, за да може сградата точно да определя местоположението на човека. Така изобретението може да стане изключително полезно за офисите, в които често на един му е топло и задушно, а на друг хладно. Когато определи вашето местоположение, датчикът ще направи всичко възможно, за да ви осигури комфортна обстановка.

Разбира се, засега всичко това са само проекти. Тепърва предстои сложната задача системата да се научи да разпознава и интерпретира правилно жестове, да се уточни от какво разстояние ще работи и как ще се зарежда.

Все пак опитите с климатик, които са правени до момента, показват 24% намаление на консумацията на енергия, просто защото устройството е работило по-малко, но по-ефективно.